Кунева се сравни с Тачър и цепна коалицията

Издигането на вицепремиерката Меглена Кунева за просветен министър разцепи допълнително и Реформаторския блок, и управляващата коалиция, но избирането й за поста е почти сигурно. След множество срещи днес стана ясно, че всички депутати от ГЕРБ и поне половината от реформаторите („против”, „въздържал се” или „негласувал” ще бъдат само хората от ДСБ и гражданската квота - б.а.) ще гласуват за Кунева, но от АБВ няма да я подкрепят заради липса и на професионален опит в сферата на образованието. До редакционното приключване на броя Патриотичният фронт нямаше окончателно решение по въпроса, но очакванията са да не я подкрепят, освен ако някой не се „обърка“. Кунева ще разчита на подкрепата на 8-9 души от БДЦ и на независимата Анна Баракова.

„Така на практика „за” Кунева може да гласуват около 100-110 души. АБВ няма да я подкрепят, но най-вероятно няма да участват в гласуването. БСП, ДПС, „Атака” и оставалите „против” няма да имат повече гласовете от тези, които са „за””, прогнозира пред „Труд” депутат от ГЕРБ. За да бъде избрана Кунева, е необходимо обикновено мнозинство. Неведнъж шефката на парламента Цецка Цачева е спирала регистрацията в началото на заседанието по-бързо, за да е по-нисък кворума, т.е. да има по-малко регистрирали се, за да могат решенията да минават с по-ниско мнозинство.

Кандидатурата на Кунева за просветен министър бе представена на среща на четирите партии от управляващата коалиция в парламента. На нея депутатите на Георги Първанов за първи път са се цепнали от мнозинството и са обявили, че няма да я подкрепят, а мотивът е, че й липсва опит. Според запознати Кунева им обяснила, че и Маргарет Тачър е била образователна министърка.

Гласуването ще е след 13,15 ч утре.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини