6 г. затвор за Капона заради имотни измами

Прославилият се като бос на имотната мафия в Бургас Здравко Донев-Капона ще лежи в затвора 6 години заради имотни далавери. Вчера спецсъдът го призна за виновен, че е прибрал три апартамента и магазин в града и е изтеглил близо 150 000 лева кредит, ипотекирайки чуждо жилище с подправен нотариален акт.

Капона беше пратен на съд през 2012 г. заедно с Боян Митев, Никола Киров-Швейка, Иларион Иванов-Чакала и Петър Петров-Толума. Срещу тях обаче делото приключи отдавна. Сключиха споразумение с прокуратурата и получиха наказания до година и половина. Капона не се призна за виновен, но спецсъдът прие тезата на прокуратурата.

Той отговарял за финансирането на сделките. Митев носил информация за апетитни жилища на самотно живеещи хора. Когато откриел, Капона организирал изповядване на фиктивна нотариална сделка с тези имоти. Швейка се представял за собственик на имота, Чакала или Толума влизали в ролята на купувачи или пълномощници. Тримата представяли пред нотариус фалшиви лични документи със свои снимки - обикновено откраднати от реалните собственици на имотите, а друг път - от трети лица.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право