Махнаха таксите за ясла и градина в родопска община

Отпаднаха таксите за ясла и детска градина в община Баните. По предложение на кмета Милен Белчев Общинският съвет взе решение да не се взимат такси за детските заведения на територията на общината. За първи път в местната наредба се прави промяна за пълното заличаване на таксата.

В малката родопска община има една детска градина в общинския център с филиали в трите по-големи села в общината - Оряховец, Гълъбово и Давидково. До миналата година таксата на дете месечно е била 50 лв.

"Заради високата такса много родители не можеха да си позволят да си дават детето на детска градина и ясла. До миналата година в общината на ясла и градина са ходили 67 деца, а знаем че децата са над 100. Целта ни е да насърчим младите и да ги облекчим. Искаме да ги стимулираме да им е по-лесно да раждат и отглеждат деца тук", каза Белчев.

Годишно общината ще дава целево на детските заведения около 16 000 лв. вместо родителите за таксите за децата. Убеден съм, че без такса всеки родител би пожелал да даде детето си на детска градина, а от там ще осигурим работа и на детските заведения, на учителите и персонала в тях, каза кметът.

Община Баните от години води в класацията на статистиката за най-висок процент на населението си от хора над 65 години в Смолянска област и най-малко население на възраст под 15 години.

Коментари

Задължително поле