Още тапи в София от края на март

Задръстванията в София стават още по-големи от края на март и началото на април. Тапите ще са налице тогава заради строителството на метрото, което ще навлезе в същинския си етап. Изцяло ще бъде затворен бул. „Патриарх Евтимий“, започва и реконструкцията на на бул. "Монтевидео", бул. "Владимир Вазов", в квартал "Дружба" - изграждане на улица "Обиколна".

"Предстоят още затруднения на движението - в края на март, началото на април, когато започва същинската работа. Най-важно е всички, които може да не влизат в центъра с автомобили, да не го правят. Седем столични квартала след 3 години и половина да имат достъп до метрото", заяви кметът на София Йорданка Фандъкова пред БНТ.

Жертвите на плановете

За отсечените кестени, които бяха един от символите на София, столичният кмет заяви, че щяло да има преразглеждане на разположението на метростанцията от "Патриарх Евтимий" след "Витоша".

"Ще има преместване на станцията, за да не се засегнат дърветата от едната страна на улицата, а от друга страна - да се преместват. Част от дърветата да могат да се преместят", допълни Фандъкова.

Учебните програми да почакат

Като бивш преподавател тя разкри, че липсата на яснота за учебния материал създава напрежение в общинските училища и в детските градини. Относно делегираните бюджети Фандъкова обясни, че имат яснота да не се залага само на количествените показатели. "Училищата са много самостоятелни за тяхната си политика.

Общината помага с основни ремонти, това са инвестициите в материалната база", каза Фандъкова и даде пример със Софийската математическа гимназия. От общината ремонтирали покрива, а от училището спечелили проекти. Подготвя се саниране и прилагане на различни мерки за енергийна ефективност в над 30 училища в София, каза столичният градоначалник.

Топлофикация да не дава на съд за 50 лева

"Имаме първите зелени сгради с възобновяеми енергийни източници, коитонамаляват разходите между 30 и 50 %", допълни тя. За проблемите между столичното дружство "Топлофикация" и столичани, Фандъкова твърди, че голяма част от задълженията са за юристконсултските хонорари.

"Поискали сме от ръководството на Топлофикация да информират гражданите, да не ги изненадват със стари задължения. Преди 2 години отпаднаха лихвите върху прогнозни сметки, промениха се наредбите в общите условия", каза Фандъкова. Тя уточни, че е поискала задълженията до 50 лева да се погасяват със споразумение, да не стигат до съд.

"Предстоят дискусиите, аз лично нямам такива амбиции", така Фандъкова коментира дали би приела покана да се кандидатира за президент.

Коментари

Задължително поле