В Брюксел не знаят за блокадата по границата с Гърция

Европейската комисия не е получила уведомление от българските власти за проблемите със свободното движение през границата с Гърция, съобщиха от институцията за БНР.

В Брюксел не е пристигнало писмо относно блокадата на граничните пунктове между България и Гърция. Днес министърът на външните работи Даниел Митов за пореден път заяви, че правителството е подготвило съответната комуникация, за да поиска намесата на Комисията, ако се налага.

По закон

Според европейския регламент функционирането на вътрешния пазар България трябва „незабавно“ да уведоми Еврокомисията за това, че има сериозни пречки за свободното движение на стоки между държавите-членки.

Процедурата след това изисква Гърция да докладва в най-кратък срок за ситуацията и за предприетите действия от гръцките власти.

Ако ЕК прецени, че наистина се нарушава принципа на свободно движение, тя може да изисква от гръцкото правителство да вземе всички необходими и мерки за премахване на посочената пречка в срок, който тя определя. След това Атина ще има 5 работни дни време за отговор, в който да потвърди действията си или да оспори критиките.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини