Четирима професионални килъри от Украйна подготвили покушението срещу Алексей Петров

Четирима украински граждани са извършителите на покушението с гранатомет срещу Алексей Петров, каза заместник-главният прокурор Борислав Сарафов на брифинг за разкриването на опита за убийство на бившия съветник от ДАНС.

Петров бе обстрелван с два гранатомета в края на октомври м.г. край дома му в столичния кв. „Кръстова вада“. Оцеля благодарение на бронирания си автомобил и грешка на стрелците.

 „Към настоящия момент Софийска градска прокуратура е привлякла като обвиняеми Роман Логвиненко с мярка „задържане под стража“, потвърдена за останалите трима, които са обявени тази сутрин в 10.00 часа и включени с червен бюлетина за международно издирване от „Интерпол“, уточни Сарафов.

И четиримата извършители са украински граждани, които проявили изключителен професионализъм. Сарафов посочи също, че не е срещал толкова професионално отношение към задачата, която са си били поставили, а именно умъртвяване на жертвата.

Планирано дълго

Обвинението, което е повдигнато на Роман е присъствено, на останалите трима е задочно“, уточни Сарафов. „Обвинението им е за това, че през периода от неустановена дата в началото на пролетта на 2014 г. до 29 октомври 2015 г. са направили опити умишлено да умъртвят повече от едно лице, а именно Алексей Петров и неговия шофьор, като са произвели два броя изстрели с гранатомет. Деянието е извършено предумишлено. Снарядите не са проникнали в автомобила и не са умъртвили возещите се в него“, каза той.

Обвинението е започнало с начален етап през пролетта на 2014, тъй като те са проучвали жертвата в период на година и половина. „Установили са нейните навици и начина на охрана. Установили са методите и средствата и действията на охраната на жертвата. Проучили са всички особености на терена като се камуфлирали, както като клошари, така и с камуфлажно облекло. Подбрали са единственото възможно оръжие, което би могло да доведе до смъртта на набелязания от тях обект“, коментира Борислав Сарафов.

Изолирали ДНК от предмети

Сарафов похвали службите, които са работили в изключителна екипност по случая, което довело до разкриването на основния организатор на престъплението.

"Разполагаме със свидетелски показания и други веществени доказателства. Показания са дали двама явни свидетели, които са включени в Програмата за защита на свидетели. Мярката е лична физическа охрана, промяна на местоживеенето и промяна на техните идентификационни данни. Извършителите са нощували в дома на единия от свидетелите“, каза още той и уточни, че подготовката за покушението е траела година и половина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право