Задържаха над 3 тона гориво в Хасковско село

Папата спря кортежа, за да помогне на полицайка (ВИДЕО)

Тяло на мъж открито край Чепинско шосе, към Нови Искър

Инспекторатът към ВСС провери 4195 имуществени декларации на магистрати за 2016 г.

Дадоха на съд шофьор, прегазил мъж на пешеходна пътека в Кресна

Германският министър на земеделието и еврокомисар Хоган отриха Българската палата на „Зелената седмица“ в Берлин

Благоевград изгражда система за видеонаблюдение, и полицията ще я ползва

Автобус катастрофира в Турция, има 6 жертви и 20 ранени

Възрастна жена е починала при пожар в къщата си в с. Маринка

Отмениха бедственото положение в Карлово

Грипна епидемия и в Благоевград

Путин се потопи в ледените води за Богоявление (СНИМКИ)

Седем пострадали при нападение с брадва в Руско училище

Енергийният министър призова бизнеса да сезира КЗК, ако има данни за картел за цената на тока

Автомобил блъсна пешеходец в Търново

Пак изследват детска градина за салмонела, източникът не е установен

В детска градина „Божур“ в Сливен отново ще бъде извършена цялостна дезинфекция, предстоят отново изследвания за салмонела на 248-те деца със съдействието на родителите им, както и на целия персонал – това съобщи зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Повод за мерките са контролните изследвания на две деца от забавачницата, които са били носители на бактерията преди два месеца. Резултатите от последните им изследвания пак са положителни.

В края на ноември, началото на декември м.г. 4 деца от „Божур“ са заболели от салмонелоза, с клинични изяви на инфекцията и са били лекувани в областната болница. Извършените тогава изследвания са установили 29 носители на салмонела – предимно деца, няколко души от персонала, сред които един учител и един помощник-възпитател.

Носителите са били допуснати отново в детската градина след проведена терапия и отрицателни резултати в изследванията. От РЗИ и Агенцията по безопазност на храните извършват постоянно наблюдение в градината, проължават мерките за санитарния контрол и контрола върху храните. В „Божур“ имат собствена кухня и храната се приготвя на място. Освен че се изисква сертификат за продуктите, през следващите 2 седмици предстои да се вземат проби и от суровите продукти, които се доставят.

„Хранителният взрив е много нетипичен“ , каза директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. Има различни предположения за източника, но до момента той не е установен категорично. Бактерията е много упорита, лечението продължава с месеци. Носителите на салмонела не са болни, но са източници на инфекцията по контактно-битов път, уточниха специалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.