Пак изследват детска градина за салмонела, източникът не е установен

В детска градина "Божур" в Сливен отново ще бъде извършена цялостна дезинфекция, предстоят отново изследвания за салмонела на 248-те деца със съдействието на родителите им, както и на целия персонал - това съобщи зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Повод за мерките са контролните изследвания на две деца от забавачницата, които са били носители на бактерията преди два месеца. Резултатите от последните им изследвания пак са положителни.

В края на ноември, началото на декември м.г. 4 деца от "Божур" са заболели от салмонелоза, с клинични изяви на инфекцията и са били лекувани в областната болница. Извършените тогава изследвания са установили 29 носители на салмонела - предимно деца, няколко души от персонала, сред които един учител и един помощник-възпитател.

Носителите са били допуснати отново в детската градина след проведена терапия и отрицателни резултати в изследванията. От РЗИ и Агенцията по безопазност на храните извършват постоянно наблюдение в градината, проължават мерките за санитарния контрол и контрола върху храните. В "Божур" имат собствена кухня и храната се приготвя на място. Освен че се изисква сертификат за продуктите, през следващите 2 седмици предстои да се вземат проби и от суровите продукти, които се доставят.

"Хранителният взрив е много нетипичен" , каза директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. Има различни предположения за източника, но до момента той не е установен категорично. Бактерията е много упорита, лечението продължава с месеци. Носителите на салмонела не са болни, но са източници на инфекцията по контактно-битов път, уточниха специалистите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони