Министър Ангелкова: Ще имаме удължаване на зимния сезон, който върви много успешно

ЕС изрази солидарност с Великобритания по случая със Сергей Скрипал

Ограничават движението на камиони заради зимната обстановка Над 100 почистващи машини и 10 аварийни екипа са на терен в София

Защо е страшно да си дясната ръка на шефа?

АПИ: Към момента няма затворени пътища за леки и лекотоварни автомобили

Опасно време в цялата страна днес

Китай планира да наложи мита върху вноса на американски продукти на стойност до 3 милиарда долара

ЕС планира по-строги мерки за защита на потребителите на фейсбук и джимейл

100 хил. шофьори може да останат без работа

Тръмп замени съветника си по националната сигурност

ЕС отзова посланика си в Русия Маркус Едерер

на 23 март 2018 да почерпят

Турски учебен изтребител се е разбил в централната провинция Невшехир

Туск: Личните данни на гражданите на ЕС трябва да бъдат напълно защитени

“Омония” дава Петев на съд

Пак изследват детска градина за салмонела, източникът не е установен

В детска градина “Божур” в Сливен отново ще бъде извършена цялостна дезинфекция, предстоят отново изследвания за салмонела на 248-те деца със съдействието на родителите им, както и на целия персонал – това съобщи зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Повод за мерките са контролните изследвания на две деца от забавачницата, които са били носители на бактерията преди два месеца. Резултатите от последните им изследвания пак са положителни.

В края на ноември, началото на декември м.г. 4 деца от “Божур” са заболели от салмонелоза, с клинични изяви на инфекцията и са били лекувани в областната болница. Извършените тогава изследвания са установили 29 носители на салмонела – предимно деца, няколко души от персонала, сред които един учител и един помощник-възпитател.

Носителите са били допуснати отново в детската градина след проведена терапия и отрицателни резултати в изследванията. От РЗИ и Агенцията по безопазност на храните извършват постоянно наблюдение в градината, проължават мерките за санитарния контрол и контрола върху храните. В “Божур” имат собствена кухня и храната се приготвя на място. Освен че се изисква сертификат за продуктите, през следващите 2 седмици предстои да се вземат проби и от суровите продукти, които се доставят.

“Хранителният взрив е много нетипичен” , каза директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. Има различни предположения за източника, но до момента той не е установен категорично. Бактерията е много упорита, лечението продължава с месеци. Носителите на салмонела не са болни, но са източници на инфекцията по контактно-битов път, уточниха специалистите.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.