Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 24.10.2019

На 24 октомври 2019 да почерпят

Григор Димитров отпадна от турнира във Виена

Катер на гръцката брегова охрана мина през лодка с мигранти

Бени Ганц получи мандат от президента на Израел да формира ново правителство

„Капитал” изкара ЕК палач на магистрала “Струма” Източници на “Труд” в Брюксел опровергаха манипулациите в изданието за строителството на трасето Крупник - Кресна

Регистрация по ДДС при реклами във фейсбук

Всички страни от ЕС са се съгласили на отсрочка за Брекзит

Саудитската агенция по храните: Bългарските продукти са висококачествени

Къванч Татлъту заминава за 6 месеца в САЩ

Има задържан за взрива в гаража на адвокат от Монтана

Вдигат осигуровките за свободните професии Повече ще внасят и фермерите

ЦИК разреши привличане като обвиняем на Тома Белев за антисемитизъм Постъпило е мотивирано искане от главния прокурор по досъдебно производство

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 24 октомври 2019

Министър Танева: Над 600 работни места ще бъдат създадени чрез проекти по подхода ЛИДЕР

Пак изследват детска градина за салмонела, източникът не е установен

В детска градина „Божур“ в Сливен отново ще бъде извършена цялостна дезинфекция, предстоят отново изследвания за салмонела на 248-те деца със съдействието на родителите им, както и на целия персонал – това съобщи зам.-кметът на Сливен Пепа Чиликова.

Повод за мерките са контролните изследвания на две деца от забавачницата, които са били носители на бактерията преди два месеца. Резултатите от последните им изследвания пак са положителни.

В края на ноември, началото на декември м.г. 4 деца от „Божур“ са заболели от салмонелоза, с клинични изяви на инфекцията и са били лекувани в областната болница. Извършените тогава изследвания са установили 29 носители на салмонела – предимно деца, няколко души от персонала, сред които един учител и един помощник-възпитател.

Носителите са били допуснати отново в детската градина след проведена терапия и отрицателни резултати в изследванията. От РЗИ и Агенцията по безопазност на храните извършват постоянно наблюдение в градината, проължават мерките за санитарния контрол и контрола върху храните. В „Божур“ имат собствена кухня и храната се приготвя на място. Освен че се изисква сертификат за продуктите, през следващите 2 седмици предстои да се вземат проби и от суровите продукти, които се доставят.

„Хранителният взрив е много нетипичен“ , каза директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова. Има различни предположения за източника, но до момента той не е установен категорично. Бактерията е много упорита, лечението продължава с месеци. Носителите на салмонела не са болни, но са източници на инфекцията по контактно-битов път, уточниха специалистите.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.