Срутище засегна постройки в Провадия

Поредно срутище засегна няколко постройки в Провадия и изправи на нокти жителите на квартала, разположен под западния скален венец, извисяващ се над града. Камъните се срутиха във вторник следобед, повличайки шестима алпинисти, работещи по укрепването на терена. Четирима се отърваха само с шок.

Техен колега получи травма на тазобедрената става и ще се лекува у дома, а последният алпинист е в реанимацията на варненската МБАЛ "Св. Анна" с потрошени бедра и ръка и охлузвания на корема и гръдния кош. 52-годишният мъж пострадал, след като въжето му се скъсало и го затрупала земна маса.

Състоянието му е стабилно, казаха медиците. Вчера комисия се зае да прави оглед на пораженията от свлачището. Оказа се, че шест големи камъка са се стоварили върху имоти на най-застрашената ул. "Цанко Церковски".

Два от тях пробили стената на една от къщите и буквално затрупали спалнята, а другите повредили плочата на гараж и помели две стопански постройки, спирайки на сантиметри от домовете, обясни кметът на Провадия Филчо Филев. Вчера той бе впрегнал бригада да разчиства пробитата от камъните къща и да иззида отново стената й преди дъждове да я наводнят.

Обитателите на пострадалите имоти са евакуирани от 12 декември, когато огромни скални късове се свлякоха по ската. "Ще търсим варианти да обезщетим хората, въпреки че никой от тях няма застраховка", каза кметът. Според него новото срутище няма да наложи разширяване на периметъра на частичното бедствено положение, обявено преди 2 месеца и половина.

То обхваща 14 къщи с 26 жители. Част от тях продължават да живеят в общинската Ламбова къща, а други са при роднини. Хората се връщали по домовете си само да нахранят добитъка и то когато няма укрепителни дейности по ската. Само за козметичното му саниране са нужни 133 200 лв.

Искане за тази сума кметът на Провадия е пратил до Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, откъдето очаква положителен отговор. Реалното укрепване на проблемното от години плато над града обаче ще струва милиони, които до момента държавата не се наема да остойности и осигури.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони