Гръцките фермери заповядват на граничарите кога да затварят "Кулата"

На ГКПП-Кулата-Промахон командват гръцките фермери. Те дават разпореждания на гръцките служители на Промахон кога да затварят пункта и кога да отварят. А иначе стачкуващите висят на една скара , хапват, пийват и се павят на началиници на границата. Работи се според настроенията им на принципа- затваряй, отваряй, тапа, прозорец, тапа, прозорец.

Междувременно наши и чужди тираджии си късат нервите, но това не трогва гръцките стачници.

Късно във вторник, към 22,00 часа,протестиращите вдигнаха блокадата и започна голямото пътуване на камионите от двете страни на граничната бразда. До 05,00 часа сутринта опашките Точно в 12,00 часа в сряда гръцките фермери отново проявиха жест на добра воля и измислиха нов план. Обявиха,че пускат точно по 125 амиона и в двете посоки, а след това отново затварят. Според информация на нашите шофьори гърците пускали от време на време по моба на гръцките полицаи, а иначе ако зависело изцяло от тях, те щели напълно да блокират границата.

В сряда поне блокираните тираджии от страна на Кулата имаха 12 химичеси тоалетни п оставени от АП, а от община Петрич още рано сутринта им раздадоха вода и храна осигурени от БЧК.

"Наши служители са там, ситуацията се мени, но ни сме готови да помогнем на всички, не само на българските шофьори. Целта ни е да влезем и в Гърция, за да подкрепим с храна и вода тези, които чакат на гръцка територия. В контакт сме с гръцките колеги от Червения кръст да ни осигурят коридор до Промахон", каза председателят на БЧК Христо Григоров.

"Правим всичко необходимо, за да облекчим престоя на шофьорите край границата. Някои са принудени да чакат повече от денонощие. Затова, докато има блокада, ще има храна и вода, каза и областния т управител на Благоевград Бисер Михайлов.

Тези, които са минали границата казват,че имат проблеми и във вътрешността на страната. И там има блокирани магистрали и пристанища.

Коментари

Задължително поле