Магистрати увеличиха наказание на каналджия, превел през границата 41 иракчани

Апелативният съд във Велико Търново е увеличил наказанието на Кемал Т. Уличен, ме е превел нелегално през граница 41 иракчани.

Като първа инстанция Окръжният съд в Русе го е признал за виновен в това, че на 7 април миналата година в съучастие с Бюлент Г. /45 г/ на Дунав мост с товарен автомобил “Волво 460” с турска регистрация и хладилно полуремарке да преведе тайно група бежанци. Четири от преведените през границата лица не са навършили 16-годишна възраст.

Първата съдебна инстанция е постановила за Кемал Т. 1 година и 4 месеца лишаване от свобода, както и да плати 3000 лева глоба в полза на държавата. Той е наказан и за това, че на два пъти предложил подкуп от 2625 евро на длъжностно лице. Турският шофьор се опитал да даде парите на В. С. М. - старши специалист в отдел „Борба с наркотрафика“ в Митница –Русе и на О. В. А. – старши полицай на Гранично контролно-пропускателен пункт , за да не извършат проверка на камиона му.

Делото в Апелативен съд Велико Търново е образувано по протест на Окръжна прокуратура Русе и въззивна частна жалба от подсъдимия.

След като разгледа делото състав на апелативната анстанция постанови решение, в мотивите към което се посочва, че протестът на прокуратурата е частично основателен, а жалбата на подсъдимия – изцяло неоснователна.

Магистратите от въззивния съд посочват, че като споделят изводите на първоинстанционния съд относно смекчаващите и отегчаващи вината обстоятелства, но не и по отношение на определения размер на наказанието, като уточняват в мотивите, че е налице доказана упоритост от страна на подсъдимия, да избегне наказателна отговорност, като след разкриване на първото престъпление, същият не се е отказал, и много бързо реализирал и второто престъпление предлагайки подкуп на длъжностно лице, именно с цел избягване на цитираната отговорност.

Така наказанието на Кемал Т. е увеличено на 4 г затвор при първоначален строг режим и глоба от 6000 лв.

Решението подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Съучастникът му Бюлент Г. е сключил споразумение с прокуратурата и му е наложено 1 г затвор при общ режим и 2000 лв глоба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право