"Ходещи оръжия" стреляли по Алексей Петров

Прокуратурата и МВР разкриха атентата с гранатомет в „Кръстова вада“. Гранатометите били български - изнесени и върнати нелегално у нас. Търсят командоси, облечени като клошари

„Ходещи оръжия“ са стреляли с гранатомети по бившия съветник в ДАНС и сочен от прокуратурата за бос на престъпната банда „Октопод“ Алексей Петров. Така зам. главният прокурор Борислав Сарафов определи килърите, след като съобщи, че организаторът на неуспешния атентат е задържан, а двамата физически извършители и помагачът им се издирват с червена бюлетина. И четиримата са украинци.

Петров и шофьорът му Стефан Борисов бяха атакувани със снаряди на 29 октомври м.г. в столичния кв. „Кръстова вада“, докато пътували в брониран „Мерцедес“ S класа.

„Само късметът ги е спасил“, коментира Сарафов. Единият снаряд се приплъзнал по челното стъкло на автомобила, а другият въобще не е уцелил колата, а се забил в сградата. Взривили се и двата.

„Става дума за граномет РПГ, произведен в България по поръчка на Съветската армия, изнесен от страната и внесен от извършителите нелегално“, заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

Организатор на покушението е украинецът Роман Логвиненко (47 г.). „Той е извършвал логистиката и е довел т.нар. килъри“, обясни прокурор Сарафов. Обещал им 200 000 евро за поръчката. Извършителите са Артьом Темпинский и Максим Чорний, а помагачът им - Йевен Балков.

Атентатът бил подготвян от пролетта на 2014 г. Килърите се маскирали като клошари или обличали в камуфлажни дрехи. Така проучвали навиците на Петров, начина му на придвижване, действията на охраната му и особеностите на терена.

Криминалисти припомниха, че и убийството на бившия премиер Андрей Луканов през 1996 г. също бе извършено от бандити, облечени като бездомници. За покушението бяха съдени двама украинци, които бяха оправдани.

Въпреки че килърите на Петров действали „изключително професионално“, се оказа, че са оставили улики. Открита била ДНК върху гранатометите. Други следи са намерени и върху вещи край опела, с който се оттеглили от местопрестъплението. Колата бе изоставена недалеч от „Кръстова вада“.

Двама, които участвали в „периферията“ в подготовката на убийството, са станали свидетели на прокуратурата. В дома на единия килърите отсядали при посещенията си в България. На двамата е назначена физическа охрана и е променено местоживеенето им.

Какъв е мотивът за убийството разследващите отказаха да съобщят. Помолен да коментира появилата се в ПИК информация, че Логвиненко искал да си отмъсти на Петров, защото, докато работел в ДАНС, го експулсирал от страната, прокурор Сарафов заяви: „Това не мисля, че е вярно.“

Логвиненко е заловен в събота на влизане у нас през ГКПП-Дунав мост. Бил регистриран в Пловдив, имал ЕГН и ЛНЧ. Въртял бизнес в България - изкупувал земеделска техника и я изнасял в Украйна.

Късно във вторник Софийският градски съд остави в ареста Логвиненко.

Зам. главният прокурор Борислав Сарафов: Най-перфектното покушение

„Прокурор съм от 20 години и по-перфектна подготовка, без емоция към умъртвяване на жертвата , не съм виждал“, коментира зам.главният прокурор Борислав Сарафов. Освен като „ходещи оръжия“ той определи килърите и като „изключително опасни“.

„Такова престъпление, подготвено по безкрайно професионален начин, не е разкривано в нашата най-нова история“, каза Сарафов. И благодари на МВР и ДАНС за добрата работа. От думите му стана ясно, че издирваните украинци имали военна подготовка. Максим дори бил част от въздушно-десантните войски в Украйна.

И тримата вече са извън страната, макар за Артьом да не са открити данни за напускане. Последно е регистриран да влиза у нас на 13 септември м.г. през аерогара София. Максим напуснал през Капитан Андреево на 1 ноември м.г., а Йевен на 21 октомври м.г. през Дуранкулак.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право