Сблъсък на синдикатите с Бъчварова заради Закона за МВР (обзор)

Проектът на вътрешната министърка Румяна Бъчварова за поправки в Закона за МВР, публикуван вчера за 14-дневно обсъждане, предизвика гнева на полицейските синдикати. Най-големият от тях - Синдикалната федерация на служителите от МВР (СФСМВР), излезе с остра декларация.

Повод за сблъсъка стана твърдение в мотивите към законопроекта, че намаляването на обезщетенията при пенсиониране от 20 на 12 заплати било „в синхрон с водените преговори и постигнатите договорености със синдикалните организации в МВР”. От СФСМВР определиха това като „откровена спекулация, да не кажем лъжа”.

Опасността да бъдат съкратени 20-те заплати изкара на протест по улиците стотици полицаи миналата есен. Проектът на Бъчварова е 12 заплати да получат в бъдеще само новопостъпващите служители и препраща към средата на настоящия век. Затова и вчера от ведомството обясниха, че „промените за новопостъпващите служители не е синдикален въпрос, тъй като те не са членове на синдикални организации и напълно съзнателно ще подписват договорите си с МВР със съответното обезщетение”. „Въпросът кой кога постъпва и какво подписва е несъотносим. Лъжата е в твърдението, че орязването е договорено”, контрираха от СФСМВР.

Сред поправките в Закона за МВР има и такава, която дава право на служителите да получават възнаграждения по граждански договори при изпълнение на проекти на Европейския съюз или други международни програми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика