На 14 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за понеделник, 14.10.2019

Три пожара горят край хълма Трапезица в Търново

Отиде си Милчо Левиев – съвременният гений в джаза Легендарният музикант, аранжор и пианист донася световна слава на България

Турция засилва офанзивата в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Пол Маккартни често сънува Джон Ленън

Чакаме чернокопа да дойде от Румъния Морето край Варна е пълно със сафрид

Борисов: Борбата с тероризма и радикализма на Балканите и в Европа ще бъде основна тема по процеса „Акаба“

Ивайло Иванов: Убитата в „Младост” е разстреляна от свой познат

Българка има най-ниския глас на планетата Марияна Павлова отдавна мечтаела за рекорда

Генералният консул на България в Чикаго Иван Анчев: Задържан е убиецът на четиримата жертви

Частните уроци поскъпнаха двойно Над 2800 лева излиза подготовката на седмокласник

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 14 октомври 2019

Опозицията на Орбан се цели в Будапеща

Хомс – градът призрак, три години след войната

Град Хом, един от трите най-големи в Сирия, днес – след три години безчинства на ислямистите, е пустиня от руини, а улиците му пустеят.

Той е важен промишлен център и транспортен възел, в него има нефтопреработващ завод и няколко нефтени хранилища. През града минават няколко тръбопровода, по които тече нефт към пристанищата Тартус и Банияс и към Дамаск, Алепо и провинция Латакия. До войната населението на града беше 900 000 души, пише russiaworks.ru.

Въоръжените сблъсъци на правителствените войски с радикалната опозиция продължиха няколко години – от май 2011 г. През 2012 г. правителството почти изгуби града, повечето от кварталите бяха завзети от бунтовниците. Всъщност войната в Сирия започта от Хомс и градът дълго беше много важен за радикалните ислямисти като логистичен център и крепост на въоръжените милиции. През май 2014 г. под контрола на ислямистите останаха само два района. При посредничеството на ООН беше подписано споразумение за прекратяване на огъня, според което в началото на декември 2015 г. бунтовниците предадоха оръжието си и напуснаха града.

Днес градът е полуразрушен, по улиците все още патрулират въоръжени до зъби военни. Градът е пълен с пропусквателни пунктове, където стриктно провуряват документите. В продължение на три години бунтовниците са грабили, гонили и убивали християни и мюсюлмани, които не са били съгласни с тях. Днес в Хомс е сравнително спокойно, но градът няма да се върне скоро към предвоенното си съществуване. Вечер хората се стараят да на излизат по улиците. Войната се премести на север, но градът още дълго ще бъде под охрана.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.