Шофьорът на катастрофиралия в Македония автобус е карал бързо, пострадалите са извън опасност

Шофьорът на автобуса с българи, който катастрофира вчера в Македония, се е движил много бързо, разказа пред Нова телевизия Георги Рачев, собственик на туроператорската фирма, организирала пътуването.

"Доколкото знам кръвната проба за алкохол на шофьора е отрицателна. Какви показания е дал обаче, прокуратурата не съобщава. Интересното е, че е казал, че се е движел доста бързо, но това ще покаже експертизата. Аз обаче смятам, че ако автобусът се е движел с висока скорост, пораженията щяха да бъдат изключително тежки”, коментира Рачев.

"Техният автобус получава повреда в електронната система за управление на скоростите. Водачът и шофьорът се обръщат към специализирана фирма в Скопие, която преглежда софтуера и се оказва, че новият автобус е толкова нов, че нямат подобна програма. След това е извикан нов автобус от България. 30 минути, след като става прекачването, автобусът се обръща в канавката на едно място, което въобще не предполага, че може да се случи такова нещо, тъй като пътят е прав”, обясни още Рачев.

Междувременно стана ясно, че няма опасност за живота на пострадалите при катастрофата на автобус, пълен с български учители в Македония. Най-тежко ранените бяха транспортирани в София снощи.

Специалният екип, изпратен в Македония, се завърна с последните ранени малко след 19:30 часа. 12 от пострадалите при катастрофата са преминали през „Пирогов”.

Шестима от пострадалите остават под лекарско наблюдение. Най-сериозно е състоянието на 60-годишна жена. Тя има счупени гръден и лумбален прешлени, фрактури на 2 ребра и остава в Клиниката по неврохирургия, съобщава Нова телевизия.

„Останалите, които остават в болницата за лечение, са хора, които имат фрактури в областта на гръдния кош и горните крайници”, каза говорителят на „Пирогов” Мария Пойразова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини