Германия: Никой не може да спре „Северен поток-2“

Принц Филип катастрофира

Алиша Кийс ще е водещ на музикалните награди „Грами“

Гори хранилище на химическия завод „Агрополихим“ в Девня

Депото за отпадъци в Кърджали от днес има компостираща инсталация

Петричкият Ескобар от 20 г. е недосегаем Село Тополница – Меката на дрогата в България

„Хийтроу“ е най-натовареното летище в света

Британското правителство: Втори референдум за Брекзит ще отнеме година

Осем души загинаха при взрив на кола-бомба в колумбийската столица Боготa

Гръцкото правителство прави копия на Договора от Преспа, ще информира гражданите

Силният вятър предизвика щети в Сливен

Банди разкостват къщи, села и заводи Свалят керемиди, греди и тухли, не оставят камък върху камък, оплакват се хората

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 януари 2019

Документите за F-16 при президента От „Локхийд Мартин” смятат, че сделка може да има до 9 месеца

Британският парламент гласува „План Б“ за Брекзит на 29 януари

Съдии и прокурори влизат в училища в Разград

Разделението на властите в България и принципа за ненамеса между тях ще учат десетокласници в Разград. Техни преподаватели ще бъдат съдии и прокурори, които влизат в училищата по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това съобщиха от съда в Разград.

От понеделник юристите ще имат часове в 4 училища. В областния град лекции ще се водят в гимназиите „Екзарх Йосиф“ и „Акад.Никола Обрешков“. В проекта са включени и по едно училище от Кубрат и Исперих.

Освен с темата за разделението на властите, която е непозната и на доста възрастни, учениците ще бъдат занимавани със структурата и функциите на съдебната власт и статута на магистратите. Ще им бъдат разяснявани възможностите за защита правата на гражданите чрез съдебните институции. Сред темите ще бъдат и такива за престъпления, чиито жертви стават и тийнейджъри. Магистратите ще говорят за трафик на хора, домашно насилие, киберпрестъпления и други.

От съда в Разград разкриват, че уроците ще приключат с викторина или симулативен процес, в който младите хора ще играят в истинско дело. Те ще влязат в ролите на съдии, прокурори, страни и свидетели.

Магистратите имат готовност да представят част от темите и в други учебни заведения пред ученици от средния курс, които проявяват интерес по темите.

Образователната програма се реализира в цялата страна по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е повишаване на правната култура, превенция на противообществените прояви и подобряване на публичния образ на съдебната власт в България, уточняват от съда.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.