Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Съдии и прокурори влизат в училища в Разград

Разделението на властите в България и принципа за ненамеса между тях ще учат десетокласници в Разград. Техни преподаватели ще бъдат съдии и прокурори, които влизат в училищата по образователната програма „Съдебна власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“. Това съобщиха от съда в Разград.

От понеделник юристите ще имат часове в 4 училища. В областния град лекции ще се водят в гимназиите „Екзарх Йосиф“ и „Акад.Никола Обрешков“. В проекта са включени и по едно училище от Кубрат и Исперих.

Освен с темата за разделението на властите, която е непозната и на доста възрастни, учениците ще бъдат занимавани със структурата и функциите на съдебната власт и статута на магистратите. Ще им бъдат разяснявани възможностите за защита правата на гражданите чрез съдебните институции. Сред темите ще бъдат и такива за престъпления, чиито жертви стават и тийнейджъри. Магистратите ще говорят за трафик на хора, домашно насилие, киберпрестъпления и други.

От съда в Разград разкриват, че уроците ще приключат с викторина или симулативен процес, в който младите хора ще играят в истинско дело. Те ще влязат в ролите на съдии, прокурори, страни и свидетели.

Магистратите имат готовност да представят част от темите и в други учебни заведения пред ученици от средния курс, които проявяват интерес по темите.

Образователната програма се реализира в цялата страна по споразумение за сътрудничество между Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката. Целта е повишаване на правната култура, превенция на противообществените прояви и подобряване на публичния образ на съдебната власт в България, уточняват от съда.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.