На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Номинираха за “Адвокат на годината” русенец, променил 50-годишна практика на съда

Русенският юрист Венцислав Великов е номиниран за “Адвокат на годината” на годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“, съобщиха от Premier Group PR&Advertising като организатор на събитието. За адвоката, променил половинвековна практика на съдилищата в България, са гласували в интернет медии, техни читатели, зрители и слушатели, зрители и читатели, както и юристи.

Церемонията по награждаването, на която ще присъства президентът на Международния адвокатски съюз Мигел Лоиназ, е насрочена за 24 февруари т.г. в София.
Адв. Великов предизвика тълкувателно решение на Върховния касационен съд /ВКС/ за възможността човек да бъде съден два пъти за едно и също.

Висшите магистрати отмениха решението на окръжния съд, включително и присъдата на районния съд в крайдунавския град, като възобновиха за трети път наказателно дело за пътнотранспортно произшествие по извънредния способ за влязла в сила присъда. Предявеният граждански иск е оставен без разглеждане. Решението не подлежи на обжалване.

Случаят е от 29.09.2010 г., когато шофьорът Петър Т. хлътва с фирмен автомобил в отворена шахта на бул. “България” и се забива последователно в електрически стълб и предпазна мантинела. Пътна полиция му съставя акт за 160 лв., че се движел с несъобразена скорост и причинил автопроизшествие с имуществени вреди.

След жалба на потърпевшия районният съд отменя наказателното постановление, което не е протестирано и влиза в сила. 3,6 месеца по-късно районната прокуратура образува досъдебно производство за причинени “значителни имуществени вреди по непредпазливост” и шофьорът е осъден на 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок.

Той трябва да плати 6315 лв. по предявения граждански иск от работодателя му и още 2457 лв. разноски по делото.

Окръжният съд потвърждава присъдата му и тя влиза в сила. След искане на защитата до ВКС делото е възобновено и върнато на районния съд за ново разглеждане. Той произнася същата присъда, която отново е потвърдена от друг състав на окръжния съд. След второ искане на адв.

Великов до ВКС делото се връща пак в окръжния съд. Този път клиентът му е осъден на пробация за 1 г., а обезщетението е увеличено до 7251,37 лв.
Следва третото искане на адвоката и председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Общото събрание на Наказателната колегия да се образува тълкувателно дело за противоречива практика при решаване на подобни дела в страната. Адв. Великов пледира, че клиентът му е признат за виновен по наказателното дело, но е оправдан с непротестирано решение по административно-наказателното производство за същия казус.

Той настоява присъдата да се отмени, а наказателното производство да се прекрати изцяло. Защитникът цитира Европейския съд по правата на човека в Страсбург и сочи решението му по делото на Цоньо Цонев срещу България. Случаите са идентични, защото е нарушен принципът ne bis in idem. ВКС постановява, че искането е основателно. Нарушен е не само основен принцип в наказателното право, но не е трябвало да се образува ново наказателно дело срещу един и същ човек по един и същ казус.

“Досегашната практика беше абсурдна, с тълкувателното решение ВКС наложи европейското право в България”, категоричен е адв. Венцислав Великов. Когато се прилага чл. 24, ал.1, т.6 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, не се завежда наказателно производство. Образуваното дело се прекратява, щом “спрямо същото лице за същото деяние има незавършено наказателно производство, влязла в сила присъда, определение или разпореждане за прекратяване на делото”.

В тълкувателното решение висшите магистрати се мотивират още, че освен в изброените случаи в НПК, трябва да се приемат решенията на районните съдилища и по административно-наказателни производства. Те също имат силата на окончателен съдебен акт, когато са влезли в сила.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.