Швейцарският курорт Цермат е блокиран заради повишена лавинна опасност

Повече момчета според поверието в „Дева Мария“

Броят на жертвите на пожара в Прага нарасна на 4

Учени създадоха карта на движението на мисълта в мозъка

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в понеделник, 22 януари 2018

Най-интересните изложби по света тази пролет

Похитител платил такси с пръстени на жертвата си Отвлечената ядосала бандита, че не му дава пари на заем

Министър Красимир Каракачанов за инцидента със самолета “Спартан”: Вторият пилот се е обучавал за първи

Публикация на турски език в профила на Радев (обзор) Има препратка към сайт за бързи кредити в южната ни съседка

Караянчева поздравява всички шефове на европейски комисии Форумът ще се излъчва на живо в интернет

ГЕРБ уличиха в лъжа БСП преди вота (обзор) Митниците и ДАНС спрели теч за милиарди още през 2016-та

НСО и хакерите

САЩ призоваха Турция да прояви въздържаност в Сирия

Сняг, студ и лед – опасно време в 19 области

Бяла мида и рапан спасяват риболовния сезон Слаб улов тормози хората по Черноморието

Номинираха за „Адвокат на годината“ русенец, променил 50-годишна практика на съда

Русенският юрист Венцислав Великов е номиниран за „Адвокат на годината“ на годишните награди за правосъдие „Темида – цената на истината“, съобщиха от Premier Group PR&Advertising като организатор на събитието. За адвоката, променил половинвековна практика на съдилищата в България, са гласували в интернет медии, техни читатели, зрители и слушатели, зрители и читатели, както и юристи.

Церемонията по награждаването, на която ще присъства президентът на Международния адвокатски съюз Мигел Лоиназ, е насрочена за 24 февруари т.г. в София.
Адв. Великов предизвика тълкувателно решение на Върховния касационен съд /ВКС/ за възможността човек да бъде съден два пъти за едно и също.

Висшите магистрати отмениха решението на окръжния съд, включително и присъдата на районния съд в крайдунавския град, като възобновиха за трети път наказателно дело за пътнотранспортно произшествие по извънредния способ за влязла в сила присъда. Предявеният граждански иск е оставен без разглеждане. Решението не подлежи на обжалване.

Случаят е от 29.09.2010 г., когато шофьорът Петър Т. хлътва с фирмен автомобил в отворена шахта на бул. „България“ и се забива последователно в електрически стълб и предпазна мантинела. Пътна полиция му съставя акт за 160 лв., че се движел с несъобразена скорост и причинил автопроизшествие с имуществени вреди.

След жалба на потърпевшия районният съд отменя наказателното постановление, което не е протестирано и влиза в сила. 3,6 месеца по-късно районната прокуратура образува досъдебно производство за причинени „значителни имуществени вреди по непредпазливост“ и шофьорът е осъден на 6 месеца затвор условно с 3-годишен изпитателен срок.

Той трябва да плати 6315 лв. по предявения граждански иск от работодателя му и още 2457 лв. разноски по делото.

Окръжният съд потвърждава присъдата му и тя влиза в сила. След искане на защитата до ВКС делото е възобновено и върнато на районния съд за ново разглеждане. Той произнася същата присъда, която отново е потвърдена от друг състав на окръжния съд. След второ искане на адв.

Великов до ВКС делото се връща пак в окръжния съд. Този път клиентът му е осъден на пробация за 1 г., а обезщетението е увеличено до 7251,37 лв.
Следва третото искане на адвоката и председателят на ВКС Лозан Панов предлага на Общото събрание на Наказателната колегия да се образува тълкувателно дело за противоречива практика при решаване на подобни дела в страната. Адв. Великов пледира, че клиентът му е признат за виновен по наказателното дело, но е оправдан с непротестирано решение по административно-наказателното производство за същия казус.

Той настоява присъдата да се отмени, а наказателното производство да се прекрати изцяло. Защитникът цитира Европейския съд по правата на човека в Страсбург и сочи решението му по делото на Цоньо Цонев срещу България. Случаите са идентични, защото е нарушен принципът ne bis in idem. ВКС постановява, че искането е основателно. Нарушен е не само основен принцип в наказателното право, но не е трябвало да се образува ново наказателно дело срещу един и същ човек по един и същ казус.

„Досегашната практика беше абсурдна, с тълкувателното решение ВКС наложи европейското право в България“, категоричен е адв. Венцислав Великов. Когато се прилага чл. 24, ал.1, т.6 от Наказателно-процесуалния кодекс /НПК/, не се завежда наказателно производство. Образуваното дело се прекратява, щом „спрямо същото лице за същото деяние има незавършено наказателно производство, влязла в сила присъда, определение или разпореждане за прекратяване на делото“.

В тълкувателното решение висшите магистрати се мотивират още, че освен в изброените случаи в НПК, трябва да се приемат решенията на районните съдилища и по административно-наказателни производства. Те също имат силата на окончателен съдебен акт, когато са влезли в сила.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.