Деси Цонева роди момиченце

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Оставиха в ареста жената, обвинена за убийството на приятеля си в Костенец

Задържаният за убийството на фелдшер от село Орешник остава под стража

Японска компания иска да продава наши млечни изделия, мед и пчелни продукти

Бургазлийка на световния конкурс „Мис Планет“

Жан Клод Юнкер: Не виждам причина да бавим Брекзит след сделката

Условна присъда за причинена смърт по непредпазливост при дърводобив

Чужденец изтрезнява в ареста, шофирал ТИР с 2 промила алкохол

Чудотворната икона „Св. Богородица Касперовская“ в Бургас

Борисов: Ще бъде историческа грешка, ако не бъде дадена перспектива за ЕС на Албания и Северна Македония (ВИДЕО)

Петр Келнер купува Би Ти Ви Най-богатият чех придобива и телевизиите в Румъния, Чехия, Словакия и Словения

Комисия в НС реши: ДАНС ще лови терористи и по въздух

Комисията за контрол върху спецслужбите в парламента развърза ръцете на ДАНС да лови терористи в небето.

Това стана след като депутатите в нея приеха на второ четене промени в закона за родното ФБР за обмяна на резервационните данни от авиокомпаниите.

Това е една мярка, която в много държави ще влезе с оглед предотвратяване на терористични актове, отвличане на самолети. Това обясни председателят на ресорната комисия Димитър Лазаров.

Подобна практика вече е факт в други европейски държави и въвеждането й и у нас няма да се отрази по никакъв начин на пътниците.

Държавите се ангажират да обменят тези данни, подчерта Лазаров. По думите му предстои подобна директива на ЕС, която най-вероятно ще препоръча подобен обмен на данни не само за въздухоплавателните средства, но и за друг вид транспорт като жп трафика.

Със закона се създава Национално звено за получаване и обработка на резервационните данни на пътниците в България, превозвани по въздух. Очаква се звеното да бъде оперативно през юли тази година.

Органите, имащи право да получават такива данни и резултатите от тяхното обработване са Националният контратерористичен център, Агенция Митници, ГДБОП, Гранична полиция, Главна дирекция Национална полиция и др.

Проектът за създаване на Национално звено за събиране и обработване на резервационни данни е от 2013 година и е с подкрепата на ЕК.

Информацията, която ще се предоставя от авиопревозвачите, включва дата на резервация, издаване на самолетния билет, име на пътника, дата на раждане, адрес и координация за връзка, информация как е платено пътуването, коя пътническа агенция е ползвана и др.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.