Размирици в Босилеград заради бензиностанция

Напрежението в Босилеград ескалирало, а в града сръбските власти изпратили 100-на жандармеристи, за да пазят реда, казаха вчера от културно-информационния център /КИЦ/ на сънародниците ни там. Причината за размириците станала едната от двете бензиностанции в града - тази, която работи под контрола и давлението на кмета на общината Владимир Захариев трябва да бъде преотстъпена на новия собственик, местния бизнесмен Стефан Костов, по силата на съдебно решение.

Само, че градоначалникът не сдавал обекта, защото има облаги от бензиностанцията. Особено при кризи и бедствия, когато на колонките и зареждат негови приближени, разказа поетът Радко Стоенчов /61 г./от КИЦ-а вчера.

Захариев загубил делото срещу собственика на цех на мебели Костов на всички инстанции. Не допускал обаче правосъдните органи да изпълнят присъдата и да предадат бензиностанцията на Костов. Конфликтът е от година-две. Правосъдните органи направили 14-ти неусешен опит да въвведат във владение новия собственик. Развръзката трябвало да е в сряда, когато пак в Босилеград се появил съдия-изпълнител. Тогава пратили и жандармерията. Бензиностанцията обаче пак останала "в ръцете на кмета", добави Стоенчов.

Митинг срещу градоначалника организирали негови противници, той пък събрал чиновниците си и свои привърженици на контрапротест. Имало опасност от физически сблъсък, от кървава разправа. Страстите поутихнали благодарение на униформениет пазители на реда. След две седмици ще има "нова атака" за превземане на бензиностанцията. И се очакват нови екцесии.

"Сръбските власти имат интерес да ни настройват българи срещу българи в Босилеград и този край да сотане пуст и безлюден", обобщи Стоенчов. Преди месец двадесетина сънародници излезли на протест срещу каращия четвърти мандат кмет на общината. недоволните от управлението му вече са повече, обяви Стоенчов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони