ТИР-ове блокират трафика без буферни паркинги

Липсата на буферни зони, аварийни площадки и паркинги за ТИР-ове в страната затрудняват трафика през зимата, алармираха превозвачи в Русе. Два закъсали тежкотоварни камиона пренасочиха през нощта движението само в едната лента край село Писанец, по пътя Русе - Разград. Сутринта пък друг камион затрудни временно трафика край Бяла, по международното трасе за Дунав мост.

При тежки атмосферни условия влизащите камиони в страната се спират на определени места по пътя Свиленград - Русе, за да не се натрупват опашки на ГКПП. М.г. транспортното министерство обяви, че буферните ТИР-паркинги могат да се изградят с частния бизнес на определени над 20 подходящи места, напомниха превозвачи. Строителство още няма, а шофьорите се глобяват за неразрешен престой по пътищата.

Вариант за транзитните камиони е нефункциониращото източно разширение на Дунав мост. Обявената идея от министъра на транспорта Ивайло Московски теренът да се превърне в модерен паркинг с 500 места, отлежава от 3 г. Сега тя трябва да изчака да приключи разширението на жп надлеза и изхода на пътя Русе - Силистра.

Окончателното решение зависи и от промените в наредбата за ГКПП и правилника за устройство на граничните зони. В момента се използва само западното разширение. В източната част също има 15 ленти за движение с обслужващи сгради. Там са разположени граничен полицейски участък и склад на митницата.

Коментари

Задължително поле