АБВ поиска Кунева да върне Пеньо Пенев в учебниците

Стиховете на Пеньо Пенев да бъдат върнати в учебниците по литература. Това настояват пред новия министър на образованието Меглена Кунева от димитровградската структура на АБВ.

В града вече започна и подписка, инициирана от партията на президента Георги Първанов. Идеята подкрепят много учители, ученици, дейци на културата и общественици от Димитровград и Хасково.

"Подготвили сме писмо до г-жа Кунева с аргументирано предложение един от най-популярните и талантливи поети на ХХ век отново да влезе в класните стаи, защото според съвременниците на Поета с ватенката, а и според нас, Пеньо Пенев е с най-висока мярка за човешки морал", коментира местният председател на АБВ Галина Атанасова.

В Димитровград има музей, посветен на живота и творчеството на Пеньо Пенев. На негово име са наречени градската библиотека и един от големите паркове.

През 1970 г. е учредена Национална литературна награда "Пеньо Пенев". Тя се присъжда веднъж на 2 години в рамките на едноименните дни на поезията. Те се провеждат на рождения ден на Пенев – 7 май. Първият носител на наградата преди 46 г. е Дамян Дамянов. Преди 2 бе Калин Донков. Т.г. предстои да бъде обявен 24-ият й носител. През 1980 г. е връчена и Международна литературна награда "Пеньо Пенев" на Булат Окуджава. Още двама известни чуждестранни поети са нейни носители. Те са Йоздемир Индже от Турция през 2010-а и черногорецът Веселин Ракчевич през 2014 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини