Вирусна инфекция уби жена, самотник издъхна от студ в Лом

55-годишна жена е издъхнала от усложнения след бронхопневмония в болницата в Лом. Самотник, живял в крайна мизерия, пък е умрял от измръзване, съобщиха от МБАЛ „Св. Николай Чудотворец” в Лом.

Мара Трифонова постъпила в крайдунавското здравно заведение на 21 януари със симптоми на вирусна инфекция – висока температура и кашлица. Тя е била настанена във „Вътрешно отделение” с диагноза „бронхопневмония”. Състоянието на пациентката обаче се влошило бързо и медиците я преместили в отделението по реанимация и интензивно лечение, където я поставили на командно дишане. Въпреки усилията на лекарите и извикания национален консултант жената починала на 29 януари.

„Пациентката бе лекувана адекватно и в постоянна връзка с националния консултант проф. Темелков. Състоянието й обаче беше много тежко и прогнозите още в началото бяха лоши!”, заяви управителят на болницата д-р Георги Савков.

В област Монтана няма обявена грипна епидемия, но двете вътрешни отделения на болницата в Лом, в които има 77 легла, са препълнени с болни от вирусни инфекции. Заболяванията протичат тежко, с много усложнения. При първи симптоми хората трябва веднага да търсят лекарска помощ, призоваха медиците.

В началото на февруари от измръзване в крайдунавската болница е починал 71-годишен мъж. Пенсионираният железничар Васил Антонов е живеел изоставен от близките си, сам и в ужасна бедност в барака в село Сталийска махала. В коптора, пълен с мишки и плъхове, нямало печка. Местни жители и кметът на селото Цветан Цветанов помагали на самотника с храна, но в студовете положението му станало изключително тежко. От общинската управа в Лом планирали да настанят мъжа в социален дом, но поради липса на места го пратили в болницата.

Преди дни самотникът бил изписан и се върнал в бараката. Когато от местната управа го потърсили, той вече бил вкочанен и едва дишал. Самотникът издъхнал от хипотермия в приемно-консултативното отделение. Той ще бъде погребан служебно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони