3460 коли откраднати през 2015 г., само 865 са намерени

Около 3460 автомобила са откраднати в страната през миналата година, 25% от тях, или около 865 коли, са намерени. Разкриваемостта на този тип престъпления е нараснала от 5,5 до 10 %., похвалиха се от полицията на брифинг.

Главен комисар Христо Терзийски, директор на Главна дирекция „Национална полиция”, посочи че е отчетен ръст на противозаконното отнемане на моторни превозни средства на територията на цялата страна, който е с около 7% в сравнение с 2014 г., предаде Фокус. 

„В същото време сме отчели и ръст в разкриваемостта на този вид престъпления. В резултат на този факт, ние предприехме от началото на 2016 г. активни полицейски мероприятия спрямо лица и групи, които се занимават с кражба на автомобили. Започнахме операции най-вече в София и районите около града, тъй като столицата е със сравнително най-голям дял от противозаконно отнетите автомобили в страната”, каза главен комисар Терзийски.

Откраднати двигатели

"Преди около 10-тина дни на територията на град Перник имаме задържани около 117 двигателя, които са от противозаконно отнети автомобили от територията на столицата. Във връзка с тази операция и с последваща такава, на 3 февруари около 19.00 часа задържахме на КПП „Владая” лек автомобил, противозаконно отнет от столицата”, каза Пламен Максимов, началник сектор „Престъпления, свързани с МПС” – СДВР, и добави, че той е откраднат предния ден от кв. „Дървеница”.

Той обясни още, че СДВР наблюдава групата, която извършва тези престъпления от 2-3 месеца. Пламен Максимов обясни, че при операцията при Владая е установен и работен автомобил, който автокрадците използват при ескортиране на откраднатите автомобили. По думите му именно този автомобил, както и откраднатият, са задържани на КПП „Владая”, като са задържани две лица, управляващи двата автомобила.

„При задържането участва и група „Кобра” от СДВР, тъй като имахме информация, че едно от лицата може да е въоръжено, тъй като той е с много криминални прояви”, каза началникът на сектор „Престъпления, свързани с МПС” – СДВР и добави, че въпросното лице има 32 регистрации, от които 90% са за кражба на автомобили. „При задържането лицата указаха яростна съпротива, което наложи използването на физическа сила и помощни средства”, добави Максимов и добави, че на заподозрените са повдигнати обвинения и са задържани за 72 часа.

Директорът на СДВР старши комисар Младен Маринов добави, че според анализа голяма част от откраднатите автомобили се използват за търговия на части втора употреба, минаващи през различни автоморги. Той обясни още, че тече продължителна операция на територията на СДВР и околните областни дирекции, във връзка уточняване дейността на тези търговски обекти и частите, които се продават в тях.

От СДВР посочиха също, че имат трудности при доказването на този тип престъпления и в тази връзка МВР е подготвило проектни предложения за промяна в НК по чл. 346, който визира престъпленията, свързани с противозаконното отнемане на МПС, като предложените промени са свързани с отпадането на временното ползване на МПС и регламентиране реда и дейността на автокъщите и автоморгите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини