На 21 ноември 2018 да почерпят

България – от аутсайдер до фактор

Арестуван е бившият шеф на контраразузнаването в Македония

Благотворителен концерт събира пари за възстановяване на паметника на Шести артилерийски полк в Сливен

Обучаваха общинари да помагат на домоуправители

Президентът удостои с плакет „Св. св. Кирил и Методий“ Съюза на българските писатели (СНИМКИ)

Тръмп: САЩ остават стабилен партньор на Саудитска Арабия въпреки съмненията покрай смъртта на Хашоги

Българите зад граница искат да ги представляват нови организации

Столична община: Изтича срокът за такса смет

Нов препъникамък за Брекзит – Гибралтар Испания плаши с вето споразумението за напускане

Все повече млади в САЩ предпочитат съвместно съжителство без брак

Стълб спасил влака в Кресненското дефиле от падане в реката

Премиерът на Испания обяви, че може да насрочи предсрочни избори

Менте намаления дебнат този Черен петък Ако на витрината пише “- 70%”, всички стоки трябва да са със 70 на сто по-ниски

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 21 ноември 2018

Експертизата: Тодор не е починал от побоя, а от сърдечно заболяване

18-годишният Тодор Йорданов не е починал от нанесения му побой от братятата Иван и Десислав Дамянови в центъра на Враца на 12 януари, а от сърдечно заболяване. Това гласи експертизата за смъртта му, публикувана от прокуратурата с разрешение на наблюдаващия прокурор от Окръжна прокуратура-Враца.

Именно заключението на експертизата се чакаше, за да стане ясно какво е причинило смъртта на ученика. От текста става ясно, че ударите, нанесени от двамата братя, със сигурност не са довели до фаталния край и че заради заболяването смъртта можело да настъпи внезапно бързо.

Двамата братя в момента са пуснати под парична гаранция от по 2000 лв., а обвинението срещу тях е за предумишлено убийство по хулигански подбуди. Преди това прокуратурата им повдигна обвинение за непредумишлено убийство и причиняване на лека телесна повреда. Те твърдят, че не са били ученика и че са се опитали да му помогнат, а семейството на 12-токласника недоумява как първоначално патоанатомите са казали, че няма нито един удар по тялото му, а после са се появили цели 28 удара.

Както Труд писа, единственият човек, опитал се да помогне на Тодор – планинският спасител Мариян Иванов, заяви, че момчето е имало признаци на инфаркт. Семейството през цялото време отричаше Тоодр да е имал здравословни проблеми.

Ето какво гласи пълното заключение на експертизата:

Съгласно заключението на съдебно медицинската експертиза причината за смъртта на Тодор Йорданов е „ Ритъмно-проводно нарушение, възникнало на базата на съществуващата при него аритмогенна деснокамерна дисплазия. Тези остри ритъмни нарушения, от своя страна са довели до остра сърдечна и дихателна недостатъчности и смъртен изход от ненасилствен болестен произход.

На базата на проведеното от нас макроскопско и хистологично изследване на сърцето и сърдечният мускул се установяват категорични данни за това, че Йорданов е боледувал от наследствено хронично заболяване на сърцето, а именно аритмогенна деснокамерна дисплазия /кардиомиопатия/, което има продължително протичане и постепенно развитие.

Тежките болестни промени в сърдечния мускул, корелират с медицински данни за сърдечно страдание с прояви на аритмии, наложили извършване на специализирани кардологични прегледи, както и с обстоятелствата към момента на смъртта, описани от очевидците на мястото на инцидента.

При тези болестни изменения в сърдечния мускул смъртта може да настъпи и внезапно, бързо, неочаквано и при видимо добро здраве.

Всички констатирани травматични увреждания при аутопсията и ререаутопсиите се дължат на действието на твърди тъпи предмети с незначителна кинетична енергия. Следва да се отбележи, че част от уврежданията са получени след прилошаването и падането върху терена, а други – от проведените реанимационни мероприятия.

Категорично трябва да се има предвид, че установените травматични увреждания по трупа на Тодор Йорданов с оглед вида, характера, тежестта и локализацията им, не могат да доведат и не са довели до настъпването на смъртта.

По своята медико-биологична характеристика тези травматични увреждания са причинили БОЛКА И СТРАДАНИЕ.

При извършено химическо изследване не се установи наличие на алкохол и упойващи вещества.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.