Кметове в носии и с гайди "браниха робството" в присъствието на Бойко Борисов

Кметове и зам.-кметове на Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица, съпроводени с гайди, отидоха на крака при премиера Борисов, облечени в народни носии, за да затвърдят, че не желаят подмяна на историята.

След срещата с Борисов кметовете разясниха пред медиите за какво са си говорили и какво им е обещал премиерът, предаде БГНЕС.

Стойо Карагенски, зам.-кмет на Карлово обясни, че са запознали премиера с подписката, която върви във възрожденските градове - Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица, протестна подписка срещу опитите да бъдат подменени исторически факти в учебниците.

Против съжителството

Протестната подписка е против намерението на образователното министерство да премахне термина „турско робство“ в учебниците и да я смени с “присъствие” и “съжителство”.

Освен в Карлово, Сопот, Калофер и Копривщица подписи се събират и в много други градове на страната, които се изпращат до възрожденските градове.

Борисов бил горд от реакцията на будните граждани

„Премиерът заяви, че се гордее от реакцията на будните граждани в тези градове и, че той е гарант за това, че има граници в нашата история, които не бива и няма да бъдат прекрачени”, уточни Карагенски. Борисов е обещал още на кметовете, че няма да има компромиси с историята.

„Това, което са учили нашите деди и ние, това ще учат нашите деца. В ЕС влизаме с езика, културата и историята си, трябва да ги пазим, за да не се претопим в морето от европейските народи”, смята още зам.-кметът на Карлово.

Кметът на община Сопот Деян Дойнов, подчерта, че той и колегите му са дошли с най-добри намерения и нямат нищо против никой, просто „искат наистина историята да се съхрани, да се запазва така, че да възпитаваме децата си в една патриотична държава”. На срещата с премиера са обсъдили и някои от проблемите на общините. Конкретно за Община Сопот, кметът заяви, че тя била в изключително тежко състояние.

„Само аз си знам какво съм преживял тези два месеца като новоизбран кмет на една малка възрожденска община, която е с 5 милиона бюджет и с 10 милиона дългове. Днес разрешихме и останалата част от финансовия проблем. Току що премиерът разпореди всички дългове, които ВМЗ-Сопот има към община Сопот да бъдат разплатени така, че до броени часове общината ще бъде финансова независима и тя има своето бъдеще”, съобщи кметът на Сопот.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини