Ресторантьори умуват какво да правят с буйни деца

Сдружението на хотелиери и ресторантьори в Стара Загора организира тематична кръгла маса в по повод нашумялата напоследък т.нар "такса дете", въведена от местно заведение. Собственикът на известен старозагорски ресторант сложи в менюто си уведомление, че не разполага с детски кът и затова е забранена играта на малчугани, а нарушителите трябва да платят минимум 20 лв.

Заради тази "такса" Живка Александрова от Стара Загора сигнализира комисията за защита от дискриминация. На срещата в петък собственикът на заведението Лъчезар Шулеков призна, че не е вземал от родители подобни глоби. Искал е само да накара майките и бащите да се отнасят по-отговорно към децата. Той, както и други негови колеги собственици на подобни търговски обекти припомниха, че по закон и наредби те носят отговорност ако се случи нещо на децата, макар родителите да са с тях.

"Ако направим забележка за буйно дете, получаваме отговори от родителите от типа: Кажете му Вие, нас не ни слуша! или Не ме интересува, сега пия ракия", възмути се Шулеков.

На кръглата маса стана ясно, че има нужда от промени в някои закони и наредби, касаещи работата на хотелиерите и ресторантьорите за закрила на децата, посещаващи такива обекти. В наредбите за заведения с детски кът има точно описание какви изисквания трябва да се спазят, но останалите ресторанти делят отговорност с родителите, а те не винаги държат под око буйните си малчугани. "Сервитьорите ни не са аниматори, не могат непрекъснато да гледат да не пострада някое дете или да не пречи на другите клиенти. От друга страна те непрекъснато са нащрек, защото носим отговорност", оплакаха се собствениците на заведения.

Живка Александрова пък ги посъветва да въведат правилник за вътрешен ред и да го поставят в менютата си. Така ако някои родители, чиито деца пречат на другите или застрашават здравето си могат да бъдат изгонени и без да ги плашат с такса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони