Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британската телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Започва изграждането на скейтпарк в Стара Загора

Всеки пети българин мизерства

Академици дариха 160 книги за читалищната библиотека в Свищов

Преподаватели от Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов дариха 160 единици учебна литература на библиотеката на местното читалище „Еленка и Кирил Аврамови” 19856”. Инициативата е на проф. д-р Андрей Захариев от катедра „Финанси и кредит“ към висшето училище по повод 160- годишнината от основаването на Първото българско народно. Дарението включва учебна и научна литература по икономика на български, английски и руски език.

„Това е най-голямото еднократно дарение за попълване на библиотечния фонд след 2010 г. Сред заглавията са и най-новите учебници, написани в последните месеци на градивни реформи в свищовската Алма матер като сред авторите са научни работници от всички катедри. На 8 ноември тази година академията в крайдунавския град ще чества 80-годишен юбилей от създаването и като ще бъде отдадена заслужена почит и уважение към своя патрон и дарител Димитър Апостолов Ценов”, обясни проф.Захариев.

Първото българско народно читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович. Основателите определили конкретна програма за дейността на културната институция -да създаде градска библиотека, да събира стари ръкописи на пергамент и хартия, да подкрепя способни младежи, които да добият по-високо образование в чужбина, да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

С новото попълнение фондът на читалищната библиотека вече нахвърля 160 000 тома като сред активните читатели са и средношколците от създадената също с дарение Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.