Десислава Атанасова: Докладът на ДАНС ще бъде разсекретен скоро

Ангела Меркел: Стабилното германско правителство е от решаващо значение за ЕС

Хакери ужилили хазната с над 20 млн. лв. от горива Престъпна група от румънци и македонци манипулирала системите на Агенция “Митници”

Микробус падна от мост на източния изход на Велико Търново Возилото се е "приземило" от 5 м височина

Над 41 млн. лв. ще бъдат вложени в ремонт на знакови градски пространства в София

Д-р Нигяр Джафер: „Корупция” е прекалено всеобхватна тема за вот на недоверие

Лиляна Павлова: Отношенията на ЕС и Турция са изключително важни за България

Откриха обновената база на Комплексния онкологичен център в Стара Загора

Красимир Вълчев: Няма да се отменя учебната програма по история за 10-и клас

Йоханес Хан: Сърбия и Черна гора ще са следващите, които ще влязат в ЕС

Пробив в медицината – кръвен тест открива рак Експерименти с 1005 пациенти показали 70% успеваемост

Джеймс Матис: САЩ са изправени пред нарастващи заплахи от Китай и Русия

За улеснение на домакинствата ЮЗДП разкри 8 централни склада за дърва

Вдигат 5-звезден хотел в центъра на София Ще се намира на Солни пазар на мястото на бившия цирк

Скандалджията Кириос: Григор е силен, ще е тежко

Академици дариха 160 книги за читалищната библиотека в Свищов

Преподаватели от Стопанската академия „Д.А.Ценов” в Свищов дариха 160 единици учебна литература на библиотеката на местното читалище „Еленка и Кирил Аврамови” 19856”. Инициативата е на проф. д-р Андрей Захариев от катедра „Финанси и кредит“ към висшето училище по повод 160- годишнината от основаването на Първото българско народно. Дарението включва учебна и научна литература по икономика на български, английски и руски език.

„Това е най-голямото еднократно дарение за попълване на библиотечния фонд след 2010 г. Сред заглавията са и най-новите учебници, написани в последните месеци на градивни реформи в свищовската Алма матер като сред авторите са научни работници от всички катедри. На 8 ноември тази година академията в крайдунавския град ще чества 80-годишен юбилей от създаването и като ще бъде отдадена заслужена почит и уважение към своя патрон и дарител Димитър Апостолов Ценов”, обясни проф.Захариев.

Първото българско народно читалище е основано на 30 януари 1856 година в Свищов по инициатива на Емануил Васкидович, Георги Владикин, Христаки Филчов и Димитър Начович. Основателите определили конкретна програма за дейността на културната институция -да създаде градска библиотека, да събира стари ръкописи на пергамент и хартия, да подкрепя способни младежи, които да добият по-високо образование в чужбина, да подпомага български книжовници да печатат свои трудове и преводи.

С новото попълнение фондът на читалищната библиотека вече нахвърля 160 000 тома като сред активните читатели са и средношколците от създадената също с дарение Държавна търговска гимназия „Димитър Хадживасилев“ в Свищов.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.