Община Търговище осигури работа на 55 млади безработни

55 безработни, на възраст до 29 години, назначи Община Търговище на работа. Те са ангажирани за 6 месеца, до края на юли.

Това съобщи кметът на Търговище д-р Дарин Димитров на пресконференция в петък
50 от безработните са от 38 села в общината и ще работят в населените си места. В града са ангажирани 5 човека. Назначени са и 8 наставници, които ще ги обучават и контролират през целия период на заетостта.

Подбраните младежи са без образование и квалификация, а някои и дълготрайно безработни, разясни секретарят на администрацията Христалина Халачева.
Новоназначените ще бъдат ангажирани в различни благоустройствени дейности. Ще се занимават с чистене, поддържане на паркове, озеленяване, ремонти и други.
За полагания труд ще получават минимална заплата, както и всички доплащания, които им се полагат. На наставниците ще се плаща по половин минимална работна заплата в продължение на 3 месеца.

"С тази схема ние създаваме заетост и съдействаме за изграждане на трудови навици, осигуряваме доходи за младежите и семействата им. Ръководството на Общината приема за свой важен ангажимент разкриването на работни места и привличането на инвеститори, които да осигурят нови възможности за работа ", каза Халачева.

Кметът д-р Димитров съобщи, че в "Бюрото по труда", в края на декември миналата година, са били регистрирани 358 младежи. От тях 65 са с висше образование, а със средно 122. С основно са 79, а с по-ниско 92. Младежката безработица в общината е близо 12,8%.

55 младежи са назначени по Схемата за предоставяне на безвъзмездно финансово подпомагане "Обучение и заетост за младите хора 2015", по която общинската администрация кандидатства пред Агенцията по заетостта. Финансирането е от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини