Московоски на крака на Кулата, поиска от гърците график за прпускане на тировете

Мионистърът на транспорта Ивайло Московски проведе спешна среща в петък на ГКПП - Кулата със заместник-префекта на Централна Македония за област Серес Янис Моисядис. Причината за разговора бе продължаващата вече 3 седмици блокада на българо-гръцката граница от страна на фермерите в южната ни съседка.

Московски заяви, че българската страна предоставя храна, вода и химически тоалетни за блокираните превозвачи на наша територия. Той настоя Моисядис да съдейства за осигуряването на същите условия за чакащите хора на гръцка територи, както и да има график за пропускането на колоната от тирове.

Двамата се договориха всеки ден Моисядис да информира областния управител на Благоевград Бисер Михайлов за графика на блокирането и пускането на движението през границата, така че българските и европейските превозвачи да могат да планират пътуванията си. „Поне 24 часа напред трябва да знаем каква ще е ситуацията", уточни губернаторът, който участва в двустранната среща.

Министър Ивайло Московски информира заместник-префекта Йанис Моисядис, че българската страна е запознала европейския комисар по въпросите на транспорта Виолета Булц за възпрепятстването на свободното движение на хора и стоки по един от най-натоварените и важни трансевропейски транспортни коридори.

Московски разговаря и с протестиращите гръцки фермери, от които поиска да допуснат раздаването на храна и вода за нашите превозвачи. Пожела те да въведат режим с точен график за пропускане на българските камиони, за да не се стигне до напрежение от двете страни.

Той допълни, че уважава правото им да изразяват свободно своето мнение и да защитават исканията си, но това в никакъв случай не трябва да води до страдание на други хора, както и до загуби за бизнеса в България.

Протестиращите гръцки фермери благодариха на министъра, че е единственият представител на българските власти, който им е оказал внимание и поеха ангажимент за пропускането на пратки с вода и храна, както и навременно информиране за затваряне на границата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини