България търси пари за европланините

България предлага законопроект за развитие на планинските райони в Европейския съюз. Инициативата е на българския евродепутат Илияна Йотова и беше представена вчера в София, след като е обиколила няколко евростолици.

Предложението има три основни цели - първо, да бъдат открити възможностите за финансиране на планинските райони в общността по сега съществуващите програми, второ, да се потърсят алтернативни възможности и трето да бъдат създадени целеви програми за развитие на планинските райони.

По този начин ще се промени начинът, по който се финансират проектите в момента - от териториален принцип на регионален.

„Доскоро нямахме определение на планински регион, вече имаме. У нас 123 общини са планински, като те заемат 42,5% от територията на страната, а живеещото в тях население е 22% от всички българи“, обяви зам. регионалният министър Иван Аспарухов.

По думите му най-големият проблем на тези райони е трайната тенденция към обезлюдяване и липсата на висококвалифицирани кадри. Самото министерство вече е разработило план за стимулиране на тези общини, като бюджетът му е 566 млн. лева и се очаква скоро да бъде представен публично.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес