Изчезна експертиза по делото „САПАРД“

Изчезнала е банкова експертиза от папките по делото за източването на 7,5 млн. евро от програма САПАРД. Това обяви вчера съдия Мария Кавракова в спецсъда. Процесът, станал нарицателно за бавно правосъдие, тръгна през 2007 г., мина през две съдебни инстанции и се върна отначало.

Бизнесменът Марио Николов, съпругата му Марияна и още шестима отговарят, че източили милионите от САПАРД чрез документни престъпления. Според спецпрокуратурата престъпната група е внасяла у нас стари машини за месопреработка и пакетиране, представяла ги за нови и получавала пари от програмата за тях.

Въпросната експертиза била приета между 2007 и 2010 г. от състав на Софийския градски съд с председател Георги Колев. „В следващото заседание на 15 февруари ще бъдат разпитани вещите лица, изготвили експертизата, и те ще отговорят дали заключенията им тогава са били писмени“, уточниха от спецсъда. Съдия Кавракова ще попита и спецпрокуратурата дали експертизата е доказателство именно по това дело, или е по делото за пране на 7,5 млн. лв. от САПАРД, което приключи без виновни в края на м.г. на втора инстанция.

Аферата „САПАРД“ гръмна през 2007 г. Три години по-късно съдия Колев, сега шеф на Върховния административен съд, прати за 12 г. Николов в затвора, а жена му - за 5 г. Втората съдебна инстанция отмени наказанията и върна делото на прокуратурата заради грешки в обвинителния акт. Преди две години обвинението пак внесе делото, но в спецсъда. Процесът претърпя поне пет фалстарта, преди да тръгне при съдия Мария Кавракова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право