Турски тир се обърна и разля токсично вещество край Полски Тръмбеш

Турски камион се е преобърнал в събота на разсъмване край Полски Тръмбеш и е разлял токсично вещество. Инцидентът е станал около 4 часа на главния път Свиленград-Русе, но за щастие извън населено място. В злополучното утро, товарния автомобил поднесъл на заледен участък. 45-годишният шофьор не успял да овладее возилото и то се преобърнало на пътя.

Цистерната е превозвала 20 тона толуен диизоцианат, който се използва за производство на полиеритани. Част от транспортираният от Унгария за Турция втвърдител за лакове се е разлял по пътното платно.

На мястото на произшествието незабавно пристигнали екипи на пожарната, РИОСВ, Териториалното митническо управление, полицията. Спасителните екипи обработваха разливът. Химикалът беше неутрализиран чрез посипване с влажен пясък и след втвърдяване бе депониран на безопасно място.

Огнеборци с маски и специални екипи обезопасяваха района около преобърнатия тир. Оказало се, че в ремаркето е имало 80 варела с опасното вещество. На мястото на инцидента е пристигнал специален камион на фирма от Велико Търново, в който ще металните контейнери с токсичното вещество ще бъдат претоварени и откарани в подходящо хранилище на отговорно пазене.

На мястото на пътната злополука бе и областният управител на Велико Търново проф.Пенчо Пенчев. "Няма замърсяване на околната среда. Направени бяха замервания на въздуха и почватна и всички показатели са в нормата. Катастрофата е далеч от населени места и не се налага евакуация на хора", обясни проф.Пенчев.

Губернаторът уточни, че участъкът е затворен за движение и полицейски екипи пренасочват трафика по заобиколен път през Полски Тръмбеш.

Водачът на преобърнатия тир е невредим. Той е тестван за алкохол, а пробата е отрицателна.

През 2011 г във Великотърновска област имаше друга подобна катастрофа. Тогава край Дебелец се преобърна турска цистерна с 20 тона стирол. Около 5 тона от химикала се бяха изляли и предизвикаха завърсяване на почвата, водата на река Янтра и въздуха. Заради отровните пари тогана над 2000 жители на Дебелец бяха евакуирани. Потърпевшите от вдишаните изпарения, миналата година спечелиха дела за обезщетения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини