30 хиляди бежанци на поход към Турция, САЩ обвиниха Русия за огромен брой цивилни жертви

30 хил. души са напуснали сирийския град Алепо и са се отправили на север към границата с Турция, след като започнаха боеве за града между сирийската правителствена армия и бунтовниците. Правителството в Анкара прогнозира, че от региона ще пристигнат общо около 70 хил. бежанци. Остава неясно обаче дали Турция ще допусне сирийците на територията си.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери обвини Русия за смъртта на „огромен брой“ цивилни сирийски граждани, включително жени и деца, съобщава Deutsche Welle.

Едновременно с това Кери уличи Москва в употреба на т.нар. неуправляеми бомби. „Това трябва да бъде прекратено“, изисква американският държавен секретар.

Кери обясни, че руските самолети нанасят удари по болници, а след това се връщат, за да хвърлят бомби по тези, които се опитват да окажат помощ на пострадалите от бомбардировките. Според него Русия нарушава приетата през декември 2015 г. резолюция на Съвета за сигурност на ООН, която предвижда свободен достъп на сирийците до хуманитарна помощ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия