Берковица на бунт, не си дават болницата

Медици и жители на Берковица се вдигнаха на бунт за болницата си. Те се обявиха против промените в Наредбата за определяне на пакета от здравни дейности, които ще доведат до драстично намаляване на клиничните пътеки, предаде бТВ.

Недоволството зрее от преди седмица, когато местната власт изпрати протестна декларация до всички институции и министерства във връзка с готвените съкращения.

„Говори се, че ще има целева инвестиционна програма за съживяване и развитие на Северозапада. Поставям въпроса: това ли е първото действие на Министерство на здравето и на българското правителство за съживяване?", каза кметът на община Берковица Милчо Доцов.

В болницата идват хора и от други населени места. Според медиците, новите изисквания по клиничните пътеки са неизпълними.

„Ако всичките тези промени настъпят, всичките тези отделения - Неврология, хирургия, АГ ще се закрият и ще останат да функционират само Детско отделение и вътрешно отделение. Само тези отделения могат да покрият критериите”, каза главната сестра Мариела Генова.

Правилата влизат в сила от 1 април.

Коментари

Задължително поле