Каракачанов: Във ВВС тече активен процес на поддръжка и модернизация на наличната техника

Жертвите на „Хагибис“ са вече 56

Пътешествие до три дестилерии в Шотландия ще спечели посетител на Уиски Фест София 2019

Комисар Мария Габриел: Университетите имат ключова роля за запазването на Европа като световен лидер в науката

Книга за Живков изчезна за ден от щандовете

Андре Токев стана дядо

Удължиха с два месеца разследването на катастрофата с Местан

Вицепремиерът Николова инициира работна среща за увеличаване на наказанията за компютърни престъпления

Моника Валериева проговори за козметичния си бранд Моделът разкри как се финансира и върху какво работи

Песков: Поддържаме връзка с турските власти за операцията в Северна Сирия

Google вади нов лаптоп Новата машина се очаква на 15 октомври

Бутат още опасни съборетини в Максуда

Засилени мерки за сигурност в София, фенове на Англия пият от сутринта (СНИМКИ)

„Мерцедес“ пак обезсмисли сезона

Инженер писа на Борисов: Да се откажем от лятното часово време!

„Идва март и ще трябва да преминаваме от астрономическото към измисленото лятно часово време. Да се откажем! Вредно е, а икономиите са незначителни“ – това заявява в писмо до премиера Бойко Борисов сливенецът инж. Георги Божев.

В предложението си до министър-председателя авторът посочва, че смяната на часовото време се извършва с цел икономия на ел. енергия. Но това, според него, е тормоз над българите, тъй като нацията е „застаряваща, бедна, с лошо организирано здравеопазване, консумира се некачествена храна“.

На второ място инж. Божев посочва, че смяната на времето има негативно влияние върху здравето, тъй като разстройвала биологичния часовник и нарушавала възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светла част от денонощието в зависимост от годишния сезон. Резултатът е, че настъпвала т.нар. десинхроноза, чиито симптоми са сходни с хроничното недоспиване. Човек изпитвал отпадналост, главоболие, появявало се нарушение в съня, депресивно и апатично настроение.

„Освен това през този период имунната система е много уязвима, изострят се хроничните заболявания, влошават се симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни и психични разстройства“ – посочва инж.Божев. 153 страни – почти цяла Африка и Югоизточна Азия, разбирали вредата от смяната на часовото време и не го прилагали. Индия, Бразилия, Китай, Австралия, а сега и Русия вече не виждали смисъл от него. „Мярката отдавна е загубила своето значение, тя спомага за реализирането на незначителни икономии. По изчисления на ЕСО /Елетроенергиен системен оператор – б.а./ пестенето на ел.енергия през периода март-октомври е 23 млн.киловатчаса или 54 ст на човек. В същото време парите, дадени за лекарства, са многократно повече“ – заявява в заключение инж.Божев.

Георги Божев е общественик, известен с многостранните си интереси. Преди няколко години той поде акция срещу безразборното монтиране на антени на мобилни оператори върху жилищните и училищните сгради. За „Труд“ той съобщи, че предложението му за отмяна на лятното часово време вече е влязло за становище в министерствата на здравеопазването, образованието, икономиката и енергетиката, както и в една от парламентарните комисии.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.