На 17 август 2018 да почерпят

„Лудогорец“ остана сам от родните клубове в Европа

ЦСКА атакува и през Трансилвания

Знаменитости отдават почит на Арета Франклин

Още през 2015 г. трябвало да сменят дисковия масив В резервния център на Търговския регистър работят само климатиците

ПРАВО НА ОТГОВОР

Катар налива $15 млрд. в турската икономика

Скарлет Йохансон е най-високоплатената актриса в света

Коли и камиони вървят по мост на 5 века Кадин мост в село Невестино е построен през далечната 1470 г.

Скандинавските авантюри на ЦСКА

Посолството на САЩ в Прищина: Косово и Сърбия нямат неограничена свобода на действие

20 изчезнали след срутването в Генуа (ИНФОГРАФИКА) Рим обяви извънредно положение, деблокира 5 млн. евро

Вашингтон заплашва Анкара с нови санкции, ако пастор Андрю Брънсън не бъде освободен

Нападнаха с бомби офис на италианската крайнодясна партия „Лига“

Директорът на „Аварийна помощ“ пред „Труд“: Открито е опасно нерегламентирано сметище в София

Инженер писа на Борисов: Да се откажем от лятното часово време!

„Идва март и ще трябва да преминаваме от астрономическото към измисленото лятно часово време. Да се откажем! Вредно е, а икономиите са незначителни“ – това заявява в писмо до премиера Бойко Борисов сливенецът инж. Георги Божев.

В предложението си до министър-председателя авторът посочва, че смяната на часовото време се извършва с цел икономия на ел. енергия. Но това, според него, е тормоз над българите, тъй като нацията е „застаряваща, бедна, с лошо организирано здравеопазване, консумира се некачествена храна“.

На второ място инж. Божев посочва, че смяната на времето има негативно влияние върху здравето, тъй като разстройвала биологичния часовник и нарушавала възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светла част от денонощието в зависимост от годишния сезон. Резултатът е, че настъпвала т.нар. десинхроноза, чиито симптоми са сходни с хроничното недоспиване. Човек изпитвал отпадналост, главоболие, появявало се нарушение в съня, депресивно и апатично настроение.

„Освен това през този период имунната система е много уязвима, изострят се хроничните заболявания, влошават се симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни и психични разстройства“ – посочва инж.Божев. 153 страни – почти цяла Африка и Югоизточна Азия, разбирали вредата от смяната на часовото време и не го прилагали. Индия, Бразилия, Китай, Австралия, а сега и Русия вече не виждали смисъл от него. „Мярката отдавна е загубила своето значение, тя спомага за реализирането на незначителни икономии. По изчисления на ЕСО /Елетроенергиен системен оператор – б.а./ пестенето на ел.енергия през периода март-октомври е 23 млн.киловатчаса или 54 ст на човек. В същото време парите, дадени за лекарства, са многократно повече“ – заявява в заключение инж.Божев.

Георги Божев е общественик, известен с многостранните си интереси. Преди няколко години той поде акция срещу безразборното монтиране на антени на мобилни оператори върху жилищните и училищните сгради. За „Труд“ той съобщи, че предложението му за отмяна на лятното часово време вече е влязло за становище в министерствата на здравеопазването, образованието, икономиката и енергетиката, както и в една от парламентарните комисии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.