Бащата на прегазения 6-годишен Петьо: Не вярвам в правосъдието, но има Господ

Общинска с ново ръководство Ангел Геков става изпълнителен директор

МВФ: Намалете лошите кредити

Десет души са загинали след рухване на жилищна сграда в Кайро

Руски депутат: Русия е изпитала 200 нови типове оръжия в Сирия

Лайпциг може да забрани дизеловите автомобили

Вучич и Лавров се обединиха около църковната и военна независимост на Сърбия

Холандските депутати гласуваха за признаване на арменския геноцид

Кръвта на подрастващите подмладява мозъка

Полицията в Русе проверява сигнал за общински съветник от ГЕРБ, участвал в побой

Чешката полиция издирва българин, обрал дете

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 23 февруари 2018

Сорос плаща за ромите да останат в гетата Фондации настояват за узаконяване на къщите в махалите

Оставиха Легионера за 72 часа зад решетките

Египетски полицаи спасиха дете, падащо от третия етаж

Инженер писа на Борисов: Да се откажем от лятното часово време!

“Идва март и ще трябва да преминаваме от астрономическото към измисленото лятно часово време. Да се откажем! Вредно е, а икономиите са незначителни” – това заявява в писмо до премиера Бойко Борисов сливенецът инж. Георги Божев.

В предложението си до министър-председателя авторът посочва, че смяната на часовото време се извършва с цел икономия на ел. енергия. Но това, според него, е тормоз над българите, тъй като нацията е “застаряваща, бедна, с лошо организирано здравеопазване, консумира се некачествена храна”.

На второ място инж. Божев посочва, че смяната на времето има негативно влияние върху здравето, тъй като разстройвала биологичния часовник и нарушавала възприятието на човека, свързано с редуването на тъмната и светла част от денонощието в зависимост от годишния сезон. Резултатът е, че настъпвала т.нар. десинхроноза, чиито симптоми са сходни с хроничното недоспиване. Човек изпитвал отпадналост, главоболие, появявало се нарушение в съня, депресивно и апатично настроение.

“Освен това през този период имунната система е много уязвима, изострят се хроничните заболявания, влошават се симптомите при страдащи от астма, хипертония, язва, нервни и психични разстройства” – посочва инж.Божев. 153 страни – почти цяла Африка и Югоизточна Азия, разбирали вредата от смяната на часовото време и не го прилагали. Индия, Бразилия, Китай, Австралия, а сега и Русия вече не виждали смисъл от него. “Мярката отдавна е загубила своето значение, тя спомага за реализирането на незначителни икономии. По изчисления на ЕСО /Елетроенергиен системен оператор – б.а./ пестенето на ел.енергия през периода март-октомври е 23 млн.киловатчаса или 54 ст на човек. В същото време парите, дадени за лекарства, са многократно повече” – заявява в заключение инж.Божев.

Георги Божев е общественик, известен с многостранните си интереси. Преди няколко години той поде акция срещу безразборното монтиране на антени на мобилни оператори върху жилищните и училищните сгради. За “Труд” той съобщи, че предложението му за отмяна на лятното часово време вече е влязло за становище в министерствата на здравеопазването, образованието, икономиката и енергетиката, както и в една от парламентарните комисии.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете