Няма опасност за хората и околната среда от катастрофата край Полски Тръмбеш

"Няма опасност за хората и околната среда в следствие на разлятите лакове от самокатастрофиралия турски тир." Това съобщи Гинка Савчева – директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност” в РИОСВ – Велико Търново, цитирана от "Фокус".

Припомняме, че турски камион се е преобърнал в събота на разсъмване край Полски Тръмбеш и е разлял токсично вещество. Инцидентът е станал около 4 часа на главния път Свиленград-Русе, но за щастие извън населено място. Цистерната е превозвала 20 тона толуен диизоцианат, който се използва за производство на полиеритани. Част от транспортираният от Унгария за Турция втвърдител за лакове се е разлял по пътното платно.

Савчева обясни, че разляното количество е много малко и е само на асфалта.

„Това, което се пише в медиите, че са разлети тонове, не е вярно. Разлят е само един варел на асфалта, който е обезвреден както е заложено в Информационния лист за безопасност. Няма опасност нито за хората, нито за околната среда. Измерени са концентрациите на въздуха точно на мястото на катастрофата до самия камион и е установено, че няма наднормени стойности. Моля да успокоите населението. В момента се пренатоварват варелите. Разлятия варел е обезвреден от Гражданска защита”, каза Гинка Савчева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини