Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

На 18 октомври 2019 да почерпят

Ще оцелее ли светът след „Катаклизъм”? Джаред Даймънд променя разбирането ни за причините за възхода и падението на цивилизациите

Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

220 лева годишна винетка за трактор или комбайн

220 лева ще струва годишното разрешително за движение на тежка земеделска техника по републиканската пътна мрежа, съобщиха пред „Труд“ от Агенция „Пътна инфраструктура“. Новата такса ще влезе в сила с изменение на Наредбата за движение на извънгабаритна и тежкотоварна техника.

„Промените са обсъдени на няколко срещи с представители на Националната асоциация на зърнопроизводителите и е постигнато съгласие годишната такса за движение на селскостопанската техника по републиканската пътна мрежа да бъде 220 лв.“, посочват от ведомството на Лазар Лазаров. Едногодишното разрешително ще се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се съгласува със съответната служба за контрол при МВР.

При преминаване по републиканската пътна мрежа тежките машини трябва да се съпровождат от два автомобила, които да са разположени отпред и зад машината, гласят промените в наредбата. Преди няколко дни зърнопроизводителят Светослав Русалов коментира, че ще бъде разрешено машините да се движат само по светло. Средната скорост при тежките машини е 25 километра в час, посочи още той.

В момента за движение на земеделска техника по републиканската пътна мрежа разрешителното се издава за еднократен превоз и за определен срок, в който трябва да се реализира. Друга опция е да се вземе позволение за многократни превози, но таванът е до 10 курса и за срок не по-дълъг от 30 дни, когато се превозват еднакви товари с една и съща машина по един и същ маршрут.

За всяко едно излизане на селскостопанска техника по републиканската пътна мрежа се плаща такса. Например, ако комбайн сутринта трябва да жъне на една нива, а вечерта или на следващия ден на друга, за да стигне до нея, е необходимо да ползва републиканската пътна мрежа, за всяко едно излизане е необходимо получаването на разрешение и плащането на съответната такса, както и съгласуване с Пътна полиция, добавят още от АПИ. Всички промени в наредбата са съгласувани с Министерството на земеделието и храните, МВР и фермерските асоциации.

ОГРАНИЧЕНИЯ

Без тежки машини при мъгла

Движението на тежки машини по републиканската пътна мрежа ще бъде забранено при намалена видимост под 50 м поради мъгла, силен дъжд и снеговалеж, казаха още пред „Труд“ от Агенция „Пътна инфраструктура“. Ограничението ще е в сила и при поледици, а и в часовете с максимална интензивност на движението.

До момента всяка година зърнопроизводители се оплакваха, че са глобявани, защото са преминали нерегламентирано през републиканската пътна мрежа. Течаха и спорове дали трябва да се глобява шофьорът на тежката машина или собственикът на техниката. Обикновено глобите падаха в съда, ако санкциите са наложени на шофьора, а не на собственика на тежката машина.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.