На 22 октомври 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 22.10.2019

Трима контузени в „Игри на волята“ Славяни отново ще спят в лукс

Фейсбук с нови правила за сигурност за предстоящите президентски избори в САЩ

Путин предлага помощ на Африка без условия

Еди Рама отхвърли искането на опозицията за оставка

Нетаняху върна мандата за съставяне на правителство

Испанската полиция разби банда обирджии, ограбвали домове на футболисти

Руски хакери се маскирали като ирански Атакувани били поне 35 държави, като в 20 нападенията били успешни

Христо Иванов и Атанас Атанасов приемат гаврата на Тома Белев с еврейския народ Лидерите на „Демократична България“ не искат да вземат мерки срещу кандидата им за общински съветник в София

„Пепел от рози“ получи френска награда

Протест пред френското посолство у нас в подкрепа на Северна Македония за ЕС

Вдигат заплатите с ускорени темпове

Колко месеца имам право на обезщетение като безработен

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 22 октомври 2019

Общинският съвет във Велинград иска безлихвен заем от МФ заради 18 млн.лв. дългове

Общинският съвет във Велинград ще проведе в понеделник от 10 часа извънредно заседание с дневен ред от една единствена точка – гласуване на искане до финансовия министър Владислав Горанов за отпускане на безлихвен заем от републиканския бюджет за сметка на изравнителната субсия за второто полугодие на 2016 г

Искането е входирано от кмета д-р Костадин Коев и е свързано с дълговете, завещани му от неговия предшественик Иван Лебанов (БСП), в общ размер от 17 781 129 лв. Към 1 януари 2016 г. Община Велинград има нерацплатени задължения към различни доставчици от 10 958 835.21, дългосрочна кредитна линия в „Райфайзенбанк“ от 3 850 452,53 лв., безлихвен заем от ПУДООС от 1 344 605 лв. и отчисления по Закона за отчисления на отпадъците – 1 627 236.46 лв., а срещу нея са заведени и куп дела на обща стойност от 2 693 429,40 лв. и то без лихвите.

Според кмета д-р Коев и екипа му изравнителната субсидия ще бъде достатъчна, за да се покрият разходите, заради които сметките на общината са запорирани. „Относно издръжката на училищата и детските градини не трябва да има притеснения, тъй като училищните бюджети са делегирани от държавата дейности и не подлежат на запориране. Родителите и децата трябва да са спокойни – взети са всички възможни мерки, за да се гарантира социалният мир и да не се създава напрежение“, твърди кметът д-р Костадин Коев (ПП ГЕРБ).

Той и екипът му ще разработят цялостна финансова рамка за изчистване на значителна част от наследените дългове, чийто размер на практика са собствените приходи на общината за 4 години напред. Освен това д-р Коев ще сезира Държавната финансова инспекция и прокуратурата за всички неизгодни за общината договори, сключени от предишния кмет Иван Лебанов, и най-вече тези за почистването и сметоизвозването на СПА столицата на Балканите.

Гласуваният от 29-те общински съветници бюджет на Община Велинград за 2016 г. възлиза на 21 026 064 лв., като приходите от държавата в него са на обща стойност от 14 846 068 лв. – от тях 11 855 468 лв. са за делегирани от държавата дейности (ДДД), общата изравнителна субсидия за 2016 г. възлиза на 2 153 900 лв., а останалите пари са за зимно поддържане и снегопочистване и целева субсидия за капиталови разходи. Приходите от местни източници са едва 6 739 107 лв.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.