Кой е до българката Ирина? Някой си Духовни..

Петър Петров

Дейвид Духовни държи ръцете на българката Ирина Малеева и ласкаво й говори на английски, но тук-там вкарва и думи на украински. Това се случи на снимачната площадка в Лос Анджелис на тв сериала ”Аквариус”, който върви по Ен Би Си, а звездата от "Досиетата Х" играе детектив Ходяк. За да вземе ролята на Вира, чаровна украинска дама, която после се оказва убийца, Ирина трябваше да пребори тежка конкуренция на кастинг. Условието беше да каже репликите си на украински, но за полиглот като Ирина това не се оказа спънка. Българката, която владее 6 езика, се включи в снимките на епизода “Когато моята китара нежно плаче ридае”. (Има много известна песен на Джордж Харисън от "Бийтълс" със същото заглавие, б. а.) "Моята роля е чудесна и аз играя срещу Дейвид Духовни, който разследва убийство", издава Ирина и допълва, че известният от "Досиетата Х" актьор знае няколко думи на украински, защото дядо му по бащина линия е украинец.

Специално за снимките българката претърпя гигантска метаморфоза на фризурата и външния вид - от стилна и изискана дама тя бе превърната в украинска тетка от социализма. "Единственият проблем е, че гримьорките и гардеробиерките смятат, че жените от източноевропейските страни трябва да изглеждат невзрачни и неугледни през 1968 г., когато се развива действието в сериала. Но всички правим жертви в името на изкуството", категорична е Ирина.

Невзрачният външен вид не притеснил Ирина, колкото задачата да се сбие с колежката си - украинската актриса Людмила Великая, която пък влиза в кожата на героинята Олена. "О, Господи! Това, което трябваше да направя на последните снимки, беше нещо, което никога съм си мислила, че мога да сторя. След моята сцена на кавга с нея аз трябваше да я набия едно хубаво и да я захвърля около полицейския участък. Така се сбихме, че накрая приключихме на пода, като се псувахме на украински. Толкова бях ошашавена, но когато приключи сцената - всички ръкопляскаха и режисьорът Нелсън Макормик беше невероятно щастлив. Предполагам, че никой не е очаквал чак такова нещо от нас. Аз намерих истински приятел в лицето на Людмила Великая", издаде подробности от снимачната площадка Малеева.

През миналата година Ирина записа и друг успех в творческата си биография - тя партнира на Сюзън Сарандън във филм The Meddler, който излиза по кината на 22 април т.г. Ирина Малеева, която отдавна живее в Лос Анджелис, влиза в ролята на Анджи - съпругата на брата на главната героиня Марни (Сюзън Сарандън).

"Сценарият The Meddler много ме впечатли и бях изненадана от факта, че това е истинската история на майката на режисьорката Лорин Скафария. Нямам право да издавам подробности от сюжета, но италианската нишка върви през целия филм, защото майката на Лорин (в ролята Сюзън Сарандън) е била омъжена за италианец. За тази роля ме взеха без кастинг. Трябваше им актриса, която да познава италианския начин на живот и да говори свободно италиански, гледали са повечето от моите 28 филма, в които се снимах в Италия, преди да дойда в САЩ. Аз съм съпругата на брата на Марни. Сцените със Сюзън Сарандън снимахме в Лос Анджелис. Младата актриса Рози Бърни пък е в ролята на дъщерята на Сюзън Сарандън. Беше много трудно да се намери къща в Ел Ей, която да прилича на такава от щата Кънектикът. Там бяха моите сцени със Сюзън Сарандън. Прекрасна жена - много топла и много сърдечна!", така Ирина описа работата си с една от най-големите актриси на световното кино.

Важно изискване към Малеева е било да говори английски, но с италиански акцент, във филма.

Гейл Скафария, по чиято житейска история е изграден сценарият, пък директно казала на Ирина преди снимките, че поразително прилича на снаха й наистина, и това много помогнало да българката да влезе дълбоко в ролята: "Гейл много ме хареса и дори поиска копия от моите италиански филми."

Ирина Малеева е дъщеря на незабравимата актриса Ирина Тасева, която играеше дълги години в Народния театър и с Апостол Карамитев се превъплъщаваха с голям успех в "Ромео и Жулиета".

Кариерата на Ирина Малеева тръгва в Италия още докато тя е ученичка по сценография в Рим. Фредерико Фелини пръв забелязва красотата и таланта й и я снима в три от филмите си. Големият пробив в нейната кариера е "Венецианският търговец", където играе дъщерята на големия Орсън Уелс.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лица