Първо в Труд: 18 месеца затвор за бияча на семейството в Камбурово

18 месеца затвор получи Петко Александров (32 г.) от Стара Загора, който нападна и би семейство животновъди в търговищкото село Камбурово.

Бързото правосъдие е резултат на споразумение между прокуратурата в Омуртаг и рецидивиста, което беше одобрено от Районния съд.

Случаят, който доби публичност чрез "Труд", стана на 8 януари. Тогава Хюсеин Кадиров (62 г.) и жена му Хатидже (58 г.) са били пребити от неизвестно лице. Съпрузите били нападнати малко преди полунощ. Първо се чул трясък от счупено стъкло и жената се надигнала с викове. В тъмното била ударена и повалена, а мъжът й, който не чувал добре, бит в леглото. Хатидже се свестила и хукнала на улицата да търси помощ. Нападателят избягал, хвърляйки дървеното си оръжие. Единствените думи, които жената чула от непознатия били:"Мълчи, мълчи".

Битите съпрузи бяха в шок от станалото и недоумение защо са нападнати. Грабеж на пари и вещи от къщата нямаше, нито заплахи. Мъжът беше с множество травми от удари с дървен предмет, който по-късно се оказа крак на стол. Имаше и разкъсни рани по главата, а лицето му беше подпухнало.

Станалото притесни селото, в което има към 1000 жители и те се заканиха сами да налагат правосъдие.

По същото време пострадаха и пенсионери от Пловдивско и премиерът Бойко Борисов гневно даде срок от един ден биячите да бъдат задържани.

И без неговата заповед, по това време полицаите от Търговищко вече бяха влезли в дирите на нападателя, но заради публичния интерес свикаха светкавична пресконференция-общоселско събрание в Камбурово. На нея окръжният прокурор на Търговище Драгомир Сяров обяви, че нападателят Петко Александров от Стара Загора е търсел подслон. Нахвърлил се върху стопаните, стреснат, че в къщата има хора. Не е имал мотив да краде.

Мъжът гостувал в съседното село Изворово, където имал роднини и уж щял да почва работа. Преговорите не потръгнали, той се напил и след скандал тръгнал пеша към Омуртаг. Минал край Камбурово и счупил стъкло на къща в покрайнините, която решил, че е празна. Така попаднал на семейството. После стигнал до Омуртаг, откъдето хванал автобус за Стара Загора.

Александров бил пуснат от затвора през ноември м.г. след 4,6 год. присъда за незаконно проникване в жилище и изнасилване. Преди това имал още две присъди.

По случая "Камбурово" му бяха повдигнати обвинения за нанасяне на леки телесни повреди по хулигански подбуди на две лица, както и за незаконно проникване със сила в чуждо жилище нощем. Общото наказание е 18 месеца затвор при първоначален строг режим. Мъжът трябва да плати 203 лв. за експертизи на полицията.

Споразумението е окончателно и не подлежи на обжалване. По тази начин се прекратява и наказателното производство по случая, като самото прекратяване може да се обжалва пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право