Михаил Касабов – президент до конгрес

БАБХ изтегли от пазара над 250 кг пушена риба от Румъния, заразена с листерия

Веселин Марешки оправдан на първа инстанция за изнудване и заплахи Приятели на ищеца окупираха съда с плакати и викове "Мафия" и "Продажници"

Скандален италианец: Със сър Алекс уговорихме мач, дадох му „Ролекс“

Изоставиха бебе в поликлиниката в Петрич

Енергийният министър инспектира нова инфраструктура за стъкларските заводи в Търговище

Експлозия в джамия в Афганистан уби най-малко 28 души и рани десетки

Димитър Радев: Решението за еврото е стратегическо, а не конюнктурно

Камери спряха грабежите в Слънчев бряг Над 300 покриват 80% от територията на най-големия курорт у нас

Япония премахна забраната за внос на българско пилешко

БНБ пуска нова банкнота от 50 лева с нови защитни елементи Влиза в обращение от 1 ноември тази година

Вицепрезидентът Йотова: Ролята на Съда в Страсбург е динамична и продължава да нараства

Две вокални кралици на сцената на зала България

Сценарий от книгата на турския премиер Давутоглу се реализира в България, смята Първанов

Сценарий от книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу се изпълнява в България. Тези опасения изказа лидерът на АБВ Георги Първанов пред Нова тв.  По думи те му представители на турската държава, посолството, консулството шетат из южните краища на България, мачкат наши сънародници, български турци, лидери на мнение, дори активисти на ДПС.

В книгата на Давутоглу имало ясни послания и недвусмислено е казано, че наличието на мюсюлманска общност, каквато ние имаме в България, е предпоставка за намеса във вътрешните работи на съответната страна. „Подозирам, че това, което е записано в книгата, се реализира в конкретната дипломатична и политическа практика в България“, подчерта Първанов.

По думите му Ахмед Доган имал национално отговорна позиция, но сега представители на турската държава обикаляли по места и се стремели да „обръщат тези хора в правата вяра“.

Първанов постави въпроса къде е българската държава в тази ситуация.
Според него трябва незабавно да се свика Съвет за национална сигурност към премиера. „Защо не и към пезидента, ако има волята и характера да го направи“, допълни Първанов.

Необходимо било да се чуят службите и да има консолидация на позициите на българските политици. Първанов изтъкна, че такова нещо не се е случвало по време на неговата 25-годишна политическа кариера.

Първанов заяви, че възнамерява да сподели опасенията си и с премиера Бойко Борисов. „Не може да се подменя 150 години по-късно това, което са мислели нашите възрожденци“, категоричен бе Първанов по повод скандала с подмяната на историята, който коства поста на Тодор Танев. „Може би трябва да сложим звездичка в нашите текстове и под линия да обясним, че под робство нашите възрожденци за разбирали съжителство“, коментира ирониччно Първанов.

Според него липсата на перспектива е причината, поради която хората напускат България. Той подчерта, че е инициирал промяна в законодателството, за да може българи, които живеят в чужбина, да могат да се кандидатират за президент.

Лидерът на АБВ недоумява защо всички се впечатляват от срещата на премиера с българите в Лондон. И на събрания в страната ни също се задавали много неудобни въпроси, придружени от дюдюкания. „Препоръчвам на министър-председателя и на другите политици да бъдат подготвени и да поддържат повече връзки с тези хора“, посъветва той.

За финал Първанов увери, че АБВ няма намерение да предизвика предсрочни избори и доколкото зависи от партията му ще удържа стабилността в страната. Според Първанов ключовата дума е стабилност, най-вече защото хората не искат нови избори.

По въпроса за предстоящите президентски избори Първанов не пожела да отговори дали той, дали Ивайло Калфин ще бъдат кандидатурите на АБВ. Това ще стане ясно през май месец. Със сигурност обаче АБВ ще участва в президентската надпревара.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.