Иран най-вероятно ще купи танкове и самолети от Русия и Китай догодина

Перник излиза на протест заради водния режим

На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Затварят за ден забавачница, чакат нови проби за салмонела на децата

Нови изследвания за салмонела на целия персонал и всички 248 малчугани от детска градина „Божур“ и нейния филиал в Сливен се започнали от края на миналата седмица. По тази причина двете забавачници остават затворени в понеделник, 8 февруари, тъй като в този ден се очаква да излязат резултатите. „Целта е да не бъдат допуснати носители на бактерията. Още повече, че бе извършена и нова, цялостна дезинфекция в сградите на двете заведения“ – съобщи Пепа Чиликова, зам.-кмет по образованието и социалните дейности на Сливен. Санитарните инспектори са започнали работа от петък следобяд. Дезинфекция е извършена на всичко – от подовите настилки, кухнята до играчките на децата.

Родители недоволстваха и се оплакаха в общината от временното затваряне на „Божур“ и филиала й, тъй като е в работен ден и няма кой да се грижи за децата им.

От администрацията обаче поясниха, че това е единственият начин да бъде прекратена опасността от пренасяне на бактерията. Хранителният взрив избухна в края на ноември-началото на декември м.г. През различно време в инфекциозното отделение на областната болница постъпиха 4 деца със салмонелоза, а 29 техни връстници и служители на персонала бяха носители на салмонела.

„Това не са болни хора, но те са източници на инфекцията“ – коментираха специалисти. И болните, и носителите са били спрени от забавачниците. Изследвания са били извършени на малчуганите от групите, в които са били тези деца. За съжаление, в нарушение на категоричните препоръки за ограничаване на контактите, някои родители на деца-носители са ги водили на обществени места. Други пък семейства отказали да направят изследванията или са го сторили с голямо закъснение. Тези дни било установено, че в два от случаите носителството не е излекувано.

„Ние не можем да задължим родителите. Но проведохма среща с тях. Обяснихме, че извършването на изследвания на всички и то – по едно и също време, е най-сигурната гаранция, че обезпокоителната ситуация няма да се повтори“ – коментира още зам.-кметът Чиликова. Основните упреци на родителите са, че упоритата инфекция е пренесена с храната. „Божур“ разполага със собствена кухня и храната се приготвя на място.

Взетите още в края на м.г. проби са били отрицателни, а доставяните продукти – със сертификати. „Източникът на салмонелата не бе установен. Но за да изключим всякакви възможни опасения, през следващите 2 седмици от Агенцията по безопасност на храните ще проверяват ежедневно и суровите храни, които се внасят“ – допълни зам.-кметът Чиликова. В двете градини ще бъдат допуснати само деца и служители, чиито изследвания са с отрицателни резултати.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.