Иззеха над 15 кг канабис от две наркооранжерии в Благоевградско

Версия №1 за изпълкома – статуквото се запазва

Започна официалното посещение на Екатерина Захариева в Хърватия

Мъж загина при катастрофа на пътя за Сапарева баня

САЩ опитват двоен натиск над Турция

Пенс заяви, че Турция ще прекрати военната си операция само когато кюрдите в Сирия се оттеглят

Борисов към Стефан Данаилов: С теб съм

Лидерите на страните от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Бурак Йозчивит вечеря с кувейтски богаташи

Червената Мая вече лъже, без да мисли Кюстендилката твърди, че няма билбордове, наела е 10 и ще ги удвоявала другата седмица

Гаф на президента с венеца за летците (СНИМКИ) На лентата, поднесена от Румен Радев, пише 170 вместо 107 години от създаването на ВВС

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

40 хил. лева обезщетение за кофражист, пострадал при злополука

Строителна фирма от София бе осъдена да плати 40 хил. лева обезщетение на работник, пострадал при трудова злополука. Окръжният съд в Сливен потвърди нацяло решението на Районния, с което бе уважен предявения от пострадалия иск в целия му размер – съобщиха от съдебната палата.

Инцидентът станал на 19 септември 2014 г. на обект в Добричко. Работникът Г.И. паднал от няколко метра височина. Контузил гърба си, счупил втори и трети пръст на лявата си ръка. Претърпял 3 хирургически операции, бил е 5 месеца в болнични. В резултат на причинените му травми част от единия му пръст била ампутирана, а другият изгубил флексията си – възможността да се прегъва. Човекът бил левичар. Но с получените трайни, доживот увреждания изгубил 20-25 процента от трудоспособността на по-силната си, лява ръка. Останал без работа.

Г. И. е бил назначен близо година по-рано във фирмата. Към датата на злополуката бил на 340 лева заплата на 8-часов работен ден. По време на съдебното следствие било установено, че работодателят е извършил „груби нарушения на трудовото законодателтво“. Като такова се посочва, че мъжът е назначен като общ работник, а всъщност е бил кофражист. Съдът е отбелязал, че работодателят е допуснал пропуски при охраната и безопасността на труда.

Твърдението на фирмата, че дала 1600 лева на пострадалия мъж за лечението му, са останали недоказани пред съда. Доказало се, че неговите колеги работници са събрали и са му помогнали с 400 лева лични средства. Фирмата е осъдена освен обезщетението, да плати и 372,40 лева на Г. И. за имуществени вреди. Толкова е платил за престоя и лечението си в болниците в Добрич и Сливен. Битката между страните в спора може да продължи, ако работодателят реши да обжалва пред последна инстанция – Върховния касационен съд.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.