Арестуваха петролен бос по обвинения за пране на пари и укрит акциз за 3.2 млн. лв.

Петролният бос и собственик на верига бензиностанции "Арена" Иван Тобиев е задържан за 72 часа по обвинения за пране на пари и укрит акциз на обща стойност от близо 3.2 млн.лв., съобщиха от Окръжна прокуратура-Пловдив.

Тобиев е организатор на разкритата схема за продажба на горива "на черно" от вкопана в земята цистерна на територията на бившия завод "Балканкар-Рекорд" в квартал "Кючук Париж" в Пловдив. Заедно с него като обвиняеми са привлечени помагачите му Зорница Благоева и Радослав Илиев.

Обвинението за укрития от Тобиев акциз е за 1 345 465,76 лв., а за това данъчно престъпление предвиденото от закона наказание е лишаване от свобода от 2 до 8 години и конфискация. От 3 до 12 години затвор и глоба от 20 000 до 200 000 лв. пък предвижда Наказателният кодекс за другото престъпление, в което е обвинен петролният бос - пране на пари на обща стойност 1 852 645 лв. в периода от 26 ноември 2015 до 25 януари 2016 г.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, който трябва прецени спрямо кого от тях ще внесе искане до съда за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването е установило, че евтиният дизел, предлаган от Иван Тобиев, се е продавал на една негова бензиностанция и на 2, собственост на друг пловдивски бизнесмен.

Цистерната в "Балканкар - Рекорд" е била замаскирана като шахта, а вътре е имало противопожарен кран, който изпълнявал ролята на "пистолет" за точене на горивото. То пък се е изписвало като безакцизно гориво, предназначено за оранжерии и сушилни за тютюн на територията на Пазарджишка област.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право