Кристалина Георгиева се отказа от ООН (обзор)

До понеделник неофициално две жени бяха спрягани за българската кандидатура за ООН - зам.-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Георгиева се обадила вчера на премиера Бойко Борисов по телефона и му обяснила, че политическата ситуация в Европа, миграционната криза, обсъжданите реформи в Европейския съюз и сериозните въпроси, които предстои да се решават в нейния ресор - бюджет и човешки ресурси, я задължават да отдаде цялото си внимание на темите, за които е получила доверието на българското правителство, Европейския парламент и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер. Обаждането на Георгиева бе разтълкувано като неин отказ от съревнованието с Бокова. От МС обаче намекнаха, че отказът на Георгиева не прави автоматично Бокова претендент тази позиция.

Само преди дни в Лондон премиерът обясни, че официално българското правителство ще обяви зад коя кандидатура застава в края на март.

Привържениците на Бокова информират, че „състезанието“ вече е започнало и претендентите за мястото са в официална битка.

Ако българин стане шеф на ООН, България има възможност да влияе на световните дела. Това заяви вчера бившият външен министър Соломон Паси. „До ноември 2017 година, когато изтича мандатът на Бокова като шеф на ЮНЕСКО, никой друг българин не може да бъде избран освен нея за шеф на ООН”, обясни той.

За евентуална кандидатура на Кристалина Георгиева той посочи, че тя има страхотни качества, но представлява ЕК.

Коментари

Задължително поле