От Пампорово: Държавата да реши да има ли зимен туризъм или не

"Дошли сме до една пресечна точка - държавата да си каже няма да има зимен туризъм, няма да има ски спортове и да си носи отговорността за това. Дошъл е този преломен момент - или ще се случва или не", това заяви пред медиите на откриването на стартовете за Европейската купа в Пампорово шефът на Българската федерация по ски Цеко Минев.

По думите му задънената улица, в която са ски курортите ни от 10 години е стигнала до крайната си точка. Затова и от всички курорти са обединени в еднинна позиция най накрая да се случат законовите промени, които да сложат точка на 10 години "канска мъка". "Всички вие знаете мъката, която последните години изпитват всички курорти по отношение на обновяване на инфраструктурата. Защо казвам мъка. Защото не може Пампорово да се мъчи да смени един лифт три години. Не може да има тези глупави проблеми в Чепеларе", коментира Цеко Минев. Той даде примери какво се случва заради измислени екологични проблеми и с Банско и Боровец, а за Витоша заяви, че дори не му се говори.

"Нека да решим този наистина измислен и глупав проблем, защото няма нито един истински екологичен проблем. С направата на ски курорти няма да дойде екологичния апокалипсис в България. Курорти съществуват от десетилетия в България и никой не си е отнесъл природата със себе си", заяви Минев. Той даде пример как в целия свят се прави ски туризъм в "неимоверни размери", защото хората знаят, че това е здраве за всички.

"Нали си давате сметка, че колкото по-често си в природата толкова по-лесно ще се научиш да я пазиш, а не като не влизаш в нея. Стига са ни омагьосвали една групичка от 50 - 100 човека цялата държава. Нека да си казваме нещата с истинските имена", призова Минев. Той даде пример за малкият ни капацитет от ски писти в курортите с това, че сега, за да оставят деца от местни клубове да спортуват в курортите не могат да затворят писта въпреки желанието си, защото няма къде да карат и туристите.

"Искаме да развиваме спорт, нашата държава и 99 % от населението иска това. Но който дойде начело на държавата и скачат 100 човека на жълтите павета и се дава назад", коментира още Минев. Той заяви, че е крайно време да се промени законодателството, за да не сме "Абсурдистан", който сам си спира развитието.

Според Минев в момента има готовност в ски курортите да се инвестират 500 милиона евро, които ще осигурят траен поминък на регионите, но се стопират заради екоорганизации и законодателство.

"В момента, в който се стигне до решение, веднага излизат еколозите и почват да клатят държавата. И се губи смисълът, диалогът се изкривява, преекспонира се", заяви и министърът на спорта Красен Кралев.

Пампорово посреща 80 състезателки от 20 държави в кръг от Европейската купа. На откриването присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини