Братовчедите Христо и Бойко Борецови нападнаха кола инкасо, единият бе убит от охранител (обзор)

Двама братовчеди - Христо и Бойко Борецови се опитаха да ограбят инкасо автомобил в град Средец. Единият от тя - Христо, бе убит по време на нападението.

Двамата братовчеди са набори - едва на по 20 години. Те били близки, останали без работа и начертали план за обира. Десетина дни наблюдавали колата на фирма "Бургас инк", докато се разхождали по центъра, за да уточнят детайлите за грабежа. Купили си пистолет на черно и вчера сутринта нападнали автомобила. Двамата са тренирани, непрекъснато ходели на фитнес. За Христо, който бе убит по време на нападението се знае че е завършил Механотехникума в Бургас и е работил в СОТ 161.

Около 08:50 часа те нападнали инкасо автомобила, превозващ пенсии, който тъкмо паркирал пред пощенския клон, разположен на ул. „Христо Ботев” № 12 в Средец. Охранителите обаче изскочили от колата и започнал бой. Двамата братовчеди били въоръжени с пистолет и маскирани с изрязани шапки. Навсякъде се разхвърчала кръв. Целта на Борецови била да вземат контрол над автомобила да се метнат вътре и да отпрашат в неизвестна посока. Охранителите на колата обаче също били яки момчета и не се дали лесно. Боят бил жесток, разказаха очевидци.

В това време баби и дядовци чакали в клона на пощата да си вземат пенсиите. Мнозина от пенсионерите чули, че отвън се чуват странни викове и излезли да видят какво става. Виждайки страшната картина, те се прибрали тичешком в пощата и се развикали за помощ. "Излезте! Колкото мъже има, да излизат навън да се бият! Крадат ни пенсиите!", викала възрастна жена. неколцина мъже и охранителя на пощата веднага се отзовали. Те излезли и започнали да помагат да момчетата от инкасо автомобила.

Тогава един от нападателите- Христо се опитал да избяга, но охранител на инкасо колата стрелял по него и той се строполил на земята. Издъхнал е веднага. Своевременно към мястото на инцидента се отправили полицейски служители. Бойко Борецов успял да се укрие, но броени минути по-късно, в резултат на бързите заградителни мероприятия, предприети от полицейските служители, е задържан и отведен в Районно управление – Средец

За задържането на Бойко Борецов помогнал ромът Митко. 19 годишниятмладеж отивал в това време към полицията, за да се разписва, тъй като е осъден на пробация. Изведнъж той чул викове и видял че срещу него тича мъж. Отзад го гонели полицаи и цивилни. Виждайки Митко, те се развикали: "Дръж го! Хвани го!" Митко, който бил обут с бели ботуши, направо ритнал бягащия крадец, спънал го и здравенякът се строполил на земята. Ченгетата щракнали веднага белезници около китките му. Бабата на Митко- Радка, която чакаше за пенсията си вчера беше горда с внука си: "Митко ела да разкажеш как хвана крадеца", хвалеше се на всички възрастната жена.

Застреляният Христо Борецов има още двама братя. Родителите му живеят в Черноморец, занимавали се със земеделие, били много скромни хора, казаха техни съседи. "Родителите са свестни хора. Бащата имаше кран, после камион. Майката работеше в хранителен магазин. Гледат, лозя, животни, децата все бяха с тях. Чудим се всички какво му е станало, той не беше агресивно момче", каза кметът на Черноморец Добри Добрев. След СОТ- а, Христо работел в бензиностанция като пълнач, но го освободили.

Братовчед му Бойко живее в бургаския ж. к. „Меден рудник”. По първоначални данни двамата са били въоръжени с газов пистолет и спрей. Не са използвали нито оръжието, нито спрея. Парите в колата са непокътнати. Версиите за стрелбата са две. Първата е, че инкасо-охранителят извадил пистолета си в разгара на боя и после от страх натиснал спусъка. Втората е, че виждайки, че нападението е сериозно и нещата загрубяват да е гръмнал по нападателя. Христо е улучен в областта на сърцето, казаха от полицията. Тепърва ще се установява дали е превишена неизбежната самоотбрана, т. е. дали Христо е застрелян в момента, в който вече е бягал от местопрестъплението. Има и версия, че е седнал зад волана и тогава е бил прострелян.

Така, посред бял ден, бе обран банков клон в Айтос. На 19- ти май миналата година, двама души придвижващи се с мотор спрели пред банката, единият носел оръжие. Апашите нахлули в трезора, стреляли за да сплашат служителите, след това откраднали 55 249 лeвa и избягали. За този инцидент бе задържан мъж от Варненско, после пуснат под домашен арест, тъй като имаше свидетели че по време на грабежа си бил у дома.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини