Блокираха сметки на немец по искане на Германия заради източено ДДС

Данъчните власти у нас са запорирали сметки на немски гражданин, който в родината си е разследван за източване на крупни суми от ДДС. За да избегне наказателната отговорност, чужденецът прехвърлил авоарите си у нас и се преселил със семейството си. От българското приходно ведомство обаче блокирали средствата му. Действията били предприети в хода на процедури, установени между страни от ЕС за събиране на данъчни задължения, установени на територията на друга държава членка.

Немският поданик е подал жалба в Административния съд във Велико Търново срещу обезпечителните мерки. Образувано е дело, което е на производство.

„Гражданинът на Германия се оплаква, че неправилно му е наложен запор и е лишен от възможността да разполага с паричните си средства, като по този начин е затруднен да издържа и се грижи за семейството си и за двете си малки деца, както и че липсва основание за такива мерки от страна на българската данъчна администрация, тъй като няма задължения за данъци в България”, обясниха запознати с казуса.

От НАП пък допълниха, че у нас е получено искане от германските власти за оказване на съдействие и събиране на задължения за данъци, които немския гражданин има установени в Германия.

В жалбата си до съда немецът твърди, че е изненадан от това ,че го търсят в чужда държава, за да плаща евентуалните си задължения, които е имал в Германия. Предстои да се уточни на каква сума възлизат борчовете на чужденеца и от какво са натрупани.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони