НАП-Пловдив предотврати продажба на 27 кг немаркирани бижута в Пазарджик

Нелегална продажба на 27 кг немаркирани бижута, открити при данъчна проверка в магазин в Пазарджик, предотвратиха служители на НАП-Пловдив. 3,7 кг от заловените изделия са златни, 23,3 кг са сребърни, а приходът от продажбата им е щял да надхвърли 240 000 лв.

Бижутата са иззети от приходната агенция и ще се съхраняват в трезор до изясняване на произхода им и до приключване на необходимите контролни действия в обекта. Всички златни и сребърни бижута, които се продават у нас, трябва да имат държавен печат, а маркирането с него е гаранция за чистотата на благородните метали в накитите.

Печатът, който се поставя върху златните изделия, изобразява стилизирана роза, а върху сребърните - житен кла, като под тези 2 знака се изписва чистотата на пробата. При златото тя е от 8 до 22 карата, а при среброто е от 500 до 950 на 1000 части от теглото, уточняват от НАП-Пловдив. Поставянето на печата става в специализираните лаборатории на НАП, където се установява качеството на изделията от благородни метали. Липсата на държавен печат върху продавани бижута, за които се твърди, че са златни и сребърни, поражда съмнения за тяхното качество и произход, предупреждават от приходната агенция.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини