Превозвачи искат оставката на Митов заради блокадата на границата

Настояваме българското правителство, представлявано от министъра на външните работи Даниел Митов, в едноседмичен срок да предприеме конкретни стъпки за защита на българските интереси, тъй като в противен случай ще предприемем необходимите стъпки за неговото отстраняване от заемания пост. Това се посочва в декларация на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) до премиера и министъра на външните работи във връзка с блокадата на българо-гръцката граница.
Oт асоциацията допълват, че искат да поставят най-остро въпроса за бедственото положение на шофьорите по всички гранични пунктове на общата ни граница с Гърция. „Ние настояваме най-категорично за незабавно свикване на Съвета на министрите на външните работи, на които страните от ЕС в спешен порядък да бъдат запознати с действителните размери на възникналия проблем”, се посочва още в декларацията.

Заменянето на транспортния коридор България - Гърция с маршрут през Сърбия, Хърватия и Словения ще оскъпи почти два пъти транспортните разходи, категорични са превозвачите.

„Ние категорично отхвърляме всички опити за внушение, които се правят през последните дни, че транспортния коридор България - Гърция може да бъде заменен с маршрут през Сърбия, Хърватия и Словения, което би оскъпило почти два пъти транспортните разходи и съответно ще доведе до поскъпване на съответните превозвани стоки”, заявяват от БАСАТ.

Междувременно български шофьори, чакащи с камионите си на опашката пред блокирания за движение ГКПП - Кулата, съобщиха, че трима техни колеги са били съдени в 11 часа днес в Серес за това, че са пробили блокадата и са стигнали до границата. Те са били отведени в съда в Серес, съобщи struma.bg..

Според кореспондента на БНТ между хората на Кулата върви и версия затова кое е причинило ескалирането на напрежението на граничния пункт. Това били гръцки полицаи, които обикаляли и вадели от колоните с чакащи тирове тези, които са с гръцки номера. Те им помагали да преминат напред, а за българите не правели нищо.

Към КПП-то продължават да прииждат български шофьори от колоната. Всеки момент се очаква при българските шофьори, блокирали движението, да пристигнат тъпани, зурни и скари. Това е отговорът на нашенските тираджии на гърците, които прекарват протестите си край димящите скари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини