На 12 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за вторник, 12.11.2019

Румен Радев: Трябва да върнем младите хора на спортните площадки и да ги научим да бъдат отбор Държавният глава участва в церемонията по случай 100-годишнината на баскетбола в България

Забраняват риболова в част от язовирите

Столични квартали остават без вода във вторник заради ремонти

Бизнес имотите привлякоха инвестиции за 1 трлн. долара

Връщат иззетите оръжия на Национално дружество „Традиция”

Наемателите в София все по-често търсят лукс Ръст от 50% на сделките

Банки докладват оборота при онлайн търговия

Кога мога да прехвърля отпуската си за следващата година?

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 12 ноември 2019

Иде криза за инженери и лекари в следващите 10 г.

Боян Магдалинчев: Позицията на президента за избора на главен прокурор не е обсъждана официално във ВСС

Прокурори влязоха в болницата в Пазарджик заради ТЕЛК афера (обзор) По разпореждане на премиера Бойко Борисов директорът д-р Васил Вълчев е освободен

Крайната десница стана трета сила в Испания Социалистите спечелиха изборите, но с по-малко мандати

Реформират възпитателните училища

Възпитателните училища-интернати (ВУИ) няма да се закриват, но трябва да бъдат реформирани. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева след посещението във ВУИ-Завет, Разградско във вторник. Тя допълни, че институции от този тип са нужни с цел превъзпитаване на деца в риск. В тях питомците им трябва да се научат и на труд, но сега това било неприложимо заради разминаване със Закона за закрила на децата. Самите възпитателни заведения трябва да се реформират, за да се създадат и по-добри условия. Сега държавата заделяла по 11 000 лв. годишно за издръжката на дете в такова училище. Парите стигали за осигуряване на храна и заплати на персонала.

Министерството на правосъдието работи по законодателни промени по текстовете за наказателната политика спрямо децата. Целта е да се синхронизират с добрите практики, познати в други страни, каза Мичева. Предстои промените в закона да се подложат на публично обсъждане. Идеята е мерките спрямо децата, които са в риск с различни прояви, да бъдат по-ефективни по отношение превъзпитанието им.

Екип на правосъдното министерство проучва състоянието на възпитателните училища в страната, за да предложи конкретни промени, съобразени с европейските политики.

Обмислят се и промени в дейността на комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.