Реформират възпитателните училища

Възпитателните училища-интернати (ВУИ) няма да се закриват, но трябва да бъдат реформирани. Това заяви зам.-министърът на правосъдието Вергиния Мичева след посещението във ВУИ-Завет, Разградско във вторник. Тя допълни, че институции от този тип са нужни с цел превъзпитаване на деца в риск. В тях питомците им трябва да се научат и на труд, но сега това било неприложимо заради разминаване със Закона за закрила на децата. Самите възпитателни заведения трябва да се реформират, за да се създадат и по-добри условия. Сега държавата заделяла по 11 000 лв. годишно за издръжката на дете в такова училище. Парите стигали за осигуряване на храна и заплати на персонала.

Министерството на правосъдието работи по законодателни промени по текстовете за наказателната политика спрямо децата. Целта е да се синхронизират с добрите практики, познати в други страни, каза Мичева. Предстои промените в закона да се подложат на публично обсъждане. Идеята е мерките спрямо децата, които са в риск с различни прояви, да бъдат по-ефективни по отношение превъзпитанието им.

Екип на правосъдното министерство проучва състоянието на възпитателните училища в страната, за да предложи конкретни промени, съобразени с европейските политики.

Обмислят се и промени в дейността на комисиите за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

Коментари

Задължително поле